Podijeli članak

Islandski bend Hatari mogao bi se suočiti s kaznom nakon podizanja šalova i zastave Palestine tijekom prijenosa uživo finalne večeri Eurosonga iz Tel Aviva, priopćili su organizatori.

Hatari, punk trio koji je karakterističan po svojoj sado-mazo estetici, bio je kritičan prema Izraelu i prije velikog finala u subotu. Članovi grupe su najprije izazvali premijera Izraela Benjamina Netanyahua na "prijateljski dvoboj tradicionalnog islandskog hrvanja".

U samoj završnici Eurosonga, članovi benda su podigli šalove i zastave Palestine dok su voditelji priopćavali koliko je Island dobio poena od publike. U priopćenju objavljenom nakon finala, organizatori Eurosonga su najavili da će o eventualnim posljedicama poteza grupe Hatari raspravljati izvršni odbor ovog natjecanja. 

"U direktnom prijenosu finala Eurosonga, Hatari, islandski predstavnici, kratko su podiglipalestinske transparente dok su sjedili u Green Roomu. Eurosong je nepolitički događaj i ovaj čin je u direktnoj suprotnosti s pravilima natjecanja. Zastavice su brzo uklonjene, a posljedice ove akcije razmatrat će Referentna grupe Eurosonga", stoji u priopćenju. 
 

Podsjećamo da su i u mjesecima prije održavanja Eurosonga određeni propalestinski aktivisti pozivali na bojkot Eurosonga zbog, kako su navodili, stalne uzurpacije palestinskog teritorija od Izraela.

Isto tako, tijekom nastupa megapopularne Madonne također su se mogle vidjeti zastave Palestine i Izraela, za što su organizatori rekli da nije bilo ranije odobreno, javlja Daily Mail.