Podijeli članak

Irska planira do rujna sve svoje građane cijepiti protiv koronavirusa bude li imala dovoljno zaliha cjepiva, rekao je u četvrtak ministar zdravstva Stephen Donnelly.

"Naš program (cijepljenja) sastavljamo na temelju zalihe cjepiva koja će svakom građaninu omogućiti da se cijepi do rujna", rekao je ministar u donjem domu parlamenta.

"Privremeni i okvirni plan"

"Ovo je privremeni i okvirni vremenski plan" koji se temelji na "predviđanjima", što ovisi o budućim isporukama cjepiva, od kojih neka još treba odobriti Europska unija, rekao je obraćajući se zastupnicima.

Irska još ne objavljuje dnevna izvješća o primjeni cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne, zasad jedinih koja su odobrena u zemlji, kao i u ostatku Europske unije.

No Donnelly je rekao da je u nedjelju 94.000 ljudi primilo prvu dozu cjepiva. Po njegovim riječima, Irska je "na dobrom putu" da do kraja tjedna cijepi 140.000 stanovnika.

Irska nedavno dosegnula najvišu stopu infekcije po stanovniku

Najnoviji službeni podaci pokazuju da Irska, koja broji pet milijuna stanovnika, ima 2768 umrlih od covida-19.

Pošto je u prvim dvama valovima pandemije imala mali broj zaraženih i umrlih, Irska je nedavno dosegnula najvišu stopu infekcije po stanovniku, pokazuju novi podaci sveučilišta Oxford.

U takvim okolnostima irska vlada je odlučila uvesti treću karantenu koja će trajati barem do kraja siječnja i tijekom koje neće raditi trgovine koje ne prodaju hranu, barovi, restorani i škole.