Podijeli članak

Danas nisam izrazio zabrinutost, znam što o tome mislite. To sam izbjegao, kazao je šaljivim tonom Valentin Inzko odgovarajući na novinarsko pitanje prilikom današnje konferencije za medije.

"Poruka međunarodne zajednice je jasna, da se osigura da postojeće policijske snage imaju adekvatne resurse i obuku da mogu izvršavati vojne izazove s kojima se BiH suočava. Zašto se RS okrenula formiranju rezervnog sastava policije, morate pitati njih; Prvo su rekli da je terorizam, onda zbog migracija, sada kažu da je zbog prirodnih katastrofa. Mislimo da postojeća policija može da odgovara na sve izazove i da nije trenutak da se osnuju neke nove jedinice", kazao je Inzko nakon sjednice, prenosi N1. Dodao je da je potrebno provesti reforme u VSTV-u.

"Događanja u VSTV-u naglašavaju potrebu provođenja suštinskih reformi. u VSTV-u treba da budu najbolji i najiskusniji u profesionalnoj zajednici".

Inzko je još prilikom odgovora na novinarsko pitanje kazao da danas "nije izrazio zabrinutost".

"Danas nisam izrazio zabrinutost, znam što o tome mislite. To sam izbjegao. BiH, pogotovo građani zaista žele u EU. Žele da budu članovi EU. Ako imaš neki stupanj zrelosti i želje da budeš tamo, moraš dati svoj doprinos i to očekujemo od domaćih lidera. Znam da su građani frustrirani, nisu zadovoljni, ali to nezadovoljstvo se još ne vidi nigdje. U trenutku je tako da jedini potez koji vidim građana je da odlaze. Prvi razlog je nepravda, nisu više ekonomski razlozi, nego nepravda koja se događa. Danas smo konstatirali da je Bugarska zemlja koja se najviše smanjuje, BiH zemlja koja najviše stari".