Podijeli članak

Stasiti Metkovac Neven Nikolić, trener HKK Zrinjski, za mostarski je klub koji je još preklani bio prvak naše zemlje, doslovno preko noći postao spasitelj. Preuzeo je tim u teškom momentu, momentu u kojem je klub bio zakucan za samo dno prvenstvene ljestvice i u trenutku kada je osim rezultatske krize, klub potresalo još dosta problema.

AU: B.B.

No Nikolić je imao jedan sasvim jednostavan plan, a on se zvao rad. Trener i momčad zasukali su rukave, zatvorili se u dvoranu i malo po malo HKK Zrinjski je isplivao, pobjegao iz opasne zone i uz sve to uspjelo se uraditi nešto što je za mostarski sport generalno raritet - dati prigoda mlađim igračima koji su pokazali da se može računati na njih. No, koronavirus paralizirao je sve pa i našu domaću ligu koja je po nekim informacijama koje imamo, praktički gotova. No špekulirati nećemo prije sjednice Saveza. Razgovor s Nevenom Nikolićem morali smo otpočeti temom broj jedan:

"Svima nam je teško pala ova situacija" - govori Nikolić i dodaje:

"Sezona je trebala trajati bar do 1.05. tj. još 12 utakmica, no sada je sve stalo i pod velikim je znakom pitanja kada i hoće li se uopće nastaviti. Po informacijama koje dolaze do nas najvjerojatnije se više neće igrati jer su nam zabranjeni čak i treninzi. Čekamo razvoj situacije, već nam je itekako dosadno bez utakmica i treninga, ali kako je nama tako je i svima".

U Zrinjski si došao kad je klub bio u teškoj situaciji?

"Pa dobro, bila je teška situacija, zatekao sam ekipu na 11. mjestu ljestvice. Loše se ušlo u sezonu, ekipa je bila, tj. igrački kadar koji sam zatekao bio je loše selektiran. Bilo je tu nekih američkih košarkaša koji kvalitetom nisu bili ni za Zrinjski ni za nivo domaćeg prvenstva uopće. Atmosfera nije bila pretjerano dobra, a na polusezoni smo uspjeli napraviti čistku u svlačionici te dati priliku domaćim igračima. Sve se to odrazilo pozitivno, prvenstveno na atmosferu u klubu a i oko kluba. U ključnom dijelu sezone smo uspjeli povezati četiri pobjede i izaći iz sezone ispadanja, dobili samopouzdanje što je u tom trenu bilo najbitnije. Mogu reći da smo sjajno trenirali, praktički kao ABA ligaši, možda i najbolje u ligi jer vjerujem da ove ekipe koje su igrale ABA natjecanja nisu imale toliko prostora za trening kao mi. Napredovali smo doslovce iz dana u dan što se i vidjeli na igri i rezultatima. Strašno mi je krivo što je liga zaustavljena jer smo se mi u biti najviše spremali za ovaj dio koji je bio ispred nas, za ritam "srijeda-subota". Šteta, samo to mogu reći".

Nevene, možda je rano pričati o tome, no čini se da bi tvoja suradnja sa Zrinjskim, naravno ako sve bude kako treba s novonastalom situacijom, mogla potrajati?

"Iskreno volio bih, dobro se osjećam u Mostaru. Volio bih da nastavimo suradnju. Imamo perspektivu i pripadamo vrhu bh. košarke i ostanemo li na okupu cilj će nam sigurno biti polufinale doigravanja. U biti taj cilj bih sam sebi postavio, kao i momcima, a šta bi uprava na to, to ne znam, samo se nadam da će odgovoriti pozitivno na sve to jer stvarno sam uvjeren da u ovom timu i gradu ima velikog potencijala".

Ovo je tvoj drugi boravak u Mostaru, radio si kao trener Studenta koji dobro gura u prvenstvu HB?

"Pratim Student i kad god mogu dođem na utakmice. To je također moj klub, klub koji mi je prvi dao šansu da radim u prvoligaškoj košarci. Znam da ima problema s terminima za treninge. Jako često pričam s trenerom Lerićem. Nije mu lako, znam da je u vrhu HB lige, ali kako se sad sve prekinulo ne znam šta će biti ni tko će ići gore, tko neće. Otvoreno sam im poručio, ako im možemo bilo kako pomoći, ako možemo bilo kako surađivati - tu smo" - kazao je Neven Nikolić, čovjek koji je dolaskom u Mostar nekadašnjeg prvaka pomakao s mrtve točke u kojoj se klub doslovce našao preko noći.