Podijeli članak

Informacija kako je ravnateljica J.U. Gradskih vrtića Mostar Danijela Kegelj zaražena koronavirusom je izazvala brojne reakcije u gradu na Neretvi. Mi nismo ništa komentirali nego smo izravno Danijelu Kegelj zamolili da odgovori na nekoliko pitanja unatoč bolesti kroz koju prolazi. Izašla nam je u susret. Evo što je rekla ta Pogled.ba.

RAZGOVARAO MARKO KARAČIĆ

Vijest da vam je potvrđen koronavirus je odjeknula Mostarom. Kakvo je vaše zdravstveno stanje trenutno?

Prije svega hvala na pitanju. Danas je dvanaesti dan kako sam bolesna, drugi kako sam bez temperature i vjerujem da je najgore iza mene.

Mediji su pisali kako su zaraženi i djelatnici J.U. Gradski vrtići Mostar, čak se špekulirao da je virus potvrđen i kod djece. Koliko ima istine u tome, kakvo je zaista stanje?

Istina je da smo samo nas dvije iz Uprave bile zaražene. Kolegici je istekao period samoizolacije, čekamo njezine nalaze, a mene će testirati kada za to dođe vrijeme. Što se tiče testirane djece i ostalih uposlenika nitko nije bio pozitivan na virus.

Kakav je plan za daljnji rad J.U. Gradski vrtići Mostar?

Vrtići nastavljaju raditi kao i do sad, uz sve propisane mjere. Činjenica da smo u korijenu sasijekli problem koji se pojavio, govori o našoj organizaciji rada. Niti jedan kontakt moje kolegice i mene, unutar ili izvan vrtića, nije bio pozitivan. I to ne zato što korona ne postoji već zato što smo se ponašali savjesno, odgovorno i pošteno. Ponosna sam na vrtiće kako funkcioniraju u ovoj situaciji, isto kao što sam ponosna i zahvalna za naš Dom zdravlja koji nam je bio i ostao stručna i moralna potpora. Slijedili smo i slijedimo upute stručnjaka.

Iz prve ruke možete govoriti o koronavirusu. Prema onome što ste doživjeli, koliko se on u biti razlikuje od sezonske gripe?

Kao prvo, osobno ne pamtim kad sam zadnji put imala sezonsku gripu. Devet dana temperature, koja je na momente išla i preko 39 stupnjeva, jako iscrpljuje i oslabljuje čovjeka. Uz to ide gubitak apetita, u mom slučaju lagani kašalj. Ono što je ohrabrujuće je stvarno dobra organizacija unutar Doma zdravlja, obiteljskog liječnika. Moja obiteljska liječnica, čije ime ne spominjem radi njezinog mira, a kojoj sam iskreno zahvalna, stalno je uz mene. Tako je i sa obiteljskom liječnicom člana moje obitelji koji je u samoizolaciji iako je negativan. Potrebno je slušati savjete, na vrijeme prijaviti svaku promjenu, biti odgovoran. Po onome što  sam čula ja nisam bila neki pretežak slučaj, kući sam cijelo vrijeme,ipak nije nimalo jednostavno. Samo sam bila opterećena s tim da netko još nije zaražen. Zato, uvažavajući činjenicu da netko ovo prođe gotovo bez simptoma, jako zamjeram ovima koji okolo pričaju kako korona i ne postoji i da liječnici manipuliraju, te zaraženi hodaju po gradu. Krajnje neodgovorno. Tko to ima pravo zbog vlastitih stavova ugrožavati druge i raditi protiv općeg dobra. Pa evo vidjeli ste koliko je i oko vrtića bilo špekulacija. Dakle, dragi ljudi oprez. Ne kažem da se u ovom vremenu nije dogodilo puno lošega, lažnoga i pogrešnoga, ali kada obolite nećete zvati ni jednog od komentatora i kritičara s društvenih mreža već svog obiteljskog liječnika. E sad zamislite sebe kako gorite od vrućice i sve vas boli, očekujete pomoć, a s druge strane telefona vam netko priča teorije. Jel da da to od nas nitko sebi ni svome ne želi? Želimo konkretnu, brzu i učinkovitu pomoć. Ja sam je imala, nadam se da će i drugi, ukoliko im bude potrebna.

Hoće li zbog novonastalog stanja J.U. Gradski vrtići Mostar poduzimati nove mjere kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa?

Već sam rekla da činjenica da osim nas dvije nitko nije od strane nas zaražen, govori da mjere u vrtiću funkcioniraju samo je važno da i dalje i vrtići i obitelji ostanu odgovorni i iskreni u komunikaciji, a sve na dobrobit djece. 

Kakvu poruku možete poslati roditeljima čija su djeca u J.U. Gradski vrtići Mostar? 

Roditeljima naše djece najiskrenije zahvaljujem što se pridržavaju dogovorenog, što su nam potpora i u ovim danima. Svaki naš roditelj nas je od prvog dana kontaktirao ako je bio nečim ugrožen vezan za Covid 19. Možda i nisu bili svi iskreni ali volimo vjerovati da jesu i da će tako i ostati. Radujemo se jeseni i nadamo se da ćemo moći raditi u punom kapacitetu. Naš osnivač, Grad Mostar, se postarao da ustanova ima normalne uvjete za rad i da ne budemo materijalno ugroženi. Hvala im. Silno se nadam da ćemo iz ovoga izvući veliku pouku i biti jedni prema drugim plemenitiji i bolji. Dopustite mi da malo budem i osobna pa se zahvalim na svim riječima potpore koju sugrađani šalju. Također još jednom smo svjedoci važnosti medija jer jedna krivo interpretirana riječ izazove more dezinformacija i može nanijeti štetu. Hvala vam na ovom razgovoru i prilici da pojasnimo neke činjenice.