Podijeli članak

Koliko puta ste samo pretraživali simptome koji vas muče? Koliko puta mislili da imate smrtonosnu bolest? U moru dezinformacija na Instagramu je osvanuo profil koji će vam olakšati pretragu i pružiti pomoć iz prve ruke.

Naime, četiri liječnika odlučila su pokrenuti profil na Instagramu PitajDoktora koji je za samo mjesec dana skupio gotovo 14 000 pratitelja. Oni žele ostati anonimni, a osnovni cilj im je pomoći ljudima.

„Htjeli smo stvoriti na Internetu, mjestu koje vrvi netočnim informacijama, malu oazu u kojoj svaki pojedinac može bez straha od suočavanja s bijelom kutom i srama od javnosti dobiti odgovor temeljen na najnovijim medicinskim israživanjima“, kazali su za pogled.ba iz Tima PitajDoktora.

Njihov tim sastoji se od četiri liječnika; specijalista obiteljske medicine i 3 specijalizanta iz područja neurologije, interne medicine i oftalmologije i optometrije. Trojica od njih rade u Republici Hrvatskoj, a jedan u Hercegovini te dio njih i dolazi iz Hercegovine, točnije Ljubuškog.


Oni dnevno dobiju više od 50 upita, a često su među njima i oni koje je ljudima neugodno osobno postaviti liječniku.

„Srednjoškolci pitaju koje je simptome najlakše glumiti pred razrednikom. Smiješni budu i upiti studenata medicine koji nas mole da im pošaljemo skripte po kojima smo učili, stare prezentacije, raspituju se o profesorima… Postojimo tek mjesec dana, ali svega smo se već načitali. Često imamo i upite o obiteljskom nasilju. Ta su nam pitanja najjezivija“, naglasili su.

Naglašavaju kako konzultacija s njima ne mijenja potrebu odlaska liječniku obiteljske medicine, ali da rado odgovaraju na sve upite koji zanimaju njihove pratitelje.

„Mi dajemo preporuke, ne postavljamo dijagnozu, jer to je, bez detaljnoga pregleda i dobro uzete anamneze (koja se na Instagramu ne može uzeti) nemoguće“, istaknuli su liječnici.Tko se točno krije iza profila PitajDoktora vjerojatno nećemo saznati u skoroj budućnosti, ali inovativnost i posvećenost liječnika koji nakon višesatnih smjena imaju želju odgovarati na upite pacijenata definitivno je odraz ljudi koji svoj posao rade s ljubavlju.

Upravo su to prepoznali njihovi pratitelji koji su napokon dobili priliku postaviti pitanja koja ih muče bez imalo srama ili osude s druge strane što je jedan od razloga zašto je ovaj profil izazvao more pozitivnih reakcija.

Njihov profil možete posjetiti na: PitajDoktora

AU: J.P./ pogled.ba