Podijeli članak

U Bosni i Hercegovini je zabilježen porast broja ženskih vozača na cestama. Bilo da su u pitanju privatna vozila, taxiji, tramvaji ili autobusi, gdje je u prošlosti bila rijetkost sresti ženu za volanom, situacija se dosta promijenila. I mada je kod nas još uvijek prisutan stereotip po kojem se žene smatraju nesigurnim, nepažljivim i nepouzdanim vozačima koji češće prouzrokuju nesreće u prometu, i takvo mišljenje se danas dosta promijenilo nabolje.

"U posljednje tri godine mog rada i prakse žene čine 80 posto upisnika i polaznika naše auto škole. Mogu reći da su žene sigurno odgovornije i da im više radi savjest u vožnji. Mada ne treba generalizirati, jer kao i u svim stvarima sve je više individualno. Zanimljivo je da gospođe treće dobi dolaze kod nas da uče voziti, s nekih 60 do 65 godina. Bile su jako dobre i bilo je zanimljivo raditi s njima. Također, često nam dolaze dame koje nisu vozile po 15 ili 20 godina i sada su dobile želju za vožnjom, te traže kondicijske sate. Tako se i ti stari, novi vozači vraćaju na cestu", govori Ljiljana Džafić, instruktor vožnje u auto školi Exclusive Plus.

Kako kaže, nema razlike u obučavanju među spolovima. Prema svim polaznicima obuke ima isti odnos, a cilj je da bez presinga i frustracija usvoje bitno znanje i, prije svega, zavole vožnju i uživaju u njoj.

"Najbitnije je da ih prvo opustim i rasteretim, da ne postoji neki strah ili stres za volanom. Tu je, potom, plan i program koji se poštuje, tako da sa svima uspijevam naći „zajednički jezik“ i dobro se uklopimo. Žene malo više slušaju na satima, dok su muškarci najčešće dosta sigurniji u sebe. No, sve se to sredinom obuke iskristalizira. Žene također vole brzu vožnju kada se opuste, iako se to često vezuje za mušku populaciju", ističe Džafić koja je vozač već 11 godina.