Podijeli članak

Indonezijska je vojska poručila lokalnim ribarima da ne pomažu brodovima koji prevoze migrante i izbjeglice da pristanu na obalu osim ako ne tonu, izjavio je vojni glasnogovornik u utorak. Također, upozorio je kako putnike namjerno bacaju u more kako bi privukli pozornost, prenosi dpa.
 
Tisuće migranta etičke manjine Rohingya iz Mianmara i Bangladeša nasukali su se na brodovima u vodama jugoistočne azije posljednjih tjedana. Vojska je rasporedila četiri ratna broda i zrakoplove za patroliranje kako bi spriječila da brodovi s migrantima uđu u indonezijske teritorijalne vode.
 
Krajem prošlog tjrdna, indonezijski su ribarski brodovi i pomorska policija spasili gotovo 800 migranata od potonuća u blizini obale. "Istraga je pokazala kako su namjerno bacali ljude u more, samo da bi ih ribari spasili", rekao je glasnogovornik. "Dakle, savjetujemo ribarima da ne pomažu migrantima, osim ako se netko utapa ili brod tone".
 
Dodao je kako će vojska odbiti ulazak u zemlju neregistriranim migrantima, osim ako ne dobiju drugačije upute Ministarstva vanjskih poslova. Vjeruje se kako se u moru nalazi još na tisuće migranata, sa vrlo malo hrane. Njih su redom odbijale vlade Tajlanda, Malezije i indonezije.