Podijeli članak

Služba za zajedničke poslove vlasti i tijela FBiH nabavila je prošle godine za potrebe federalnih institucija 22 nova službena automobila, koja su plaćena 1.059.696 maraka.

Riječ je o nabavci novih automobila prema odluci Vlade FBiH. Iako je ova institucija odluku o kupovini novih vozila donijela lani, tek je revizorski izvještaj Službe za zajedničke poslove vlasti i tijela FBiH otkrio da su vozila doista i kupljena i da su plaćena više od milijun, piše Dnevni avaz.
 
Tek se otkrilo
Prema ovoj odluci Vlade, službeni putnički automobil više srednje klase za potrebe Ureda predsjednika FBiH plaćen je 110.000 maraka. Ostala vozila kupljena su za osam federalnih ministarstava, Centar za edukaciju sudaca i tužitelja, Poreznu upravu FBiH i dva za Službu.
 
Uostalom, vozni park Vlade FBiH, prema podacima do kojih je došao Avaz, broji više od 800 vozila, a prosječna nabavna cijena jednog vozila je skoro 42.000 KM, što znači da je ukupan vozni park Vlade sada nešto veći od 36 milijuna KM.
 
Za ova 22 nova vozila, vozni park je povećan. Istina, Vlada je prošle godine stavila na raspolaganje stara vozila, za koje je tražila 100.000 KM, ali nema podataka da su prodati.
 
Razni tipovi
Vlada FBiH, kako je potvrđeno, raspolaže, kad su u pitanju tipovi vozila, najnovijim modelima Volva XC60, BMW-a 5, Audija A6, Golfa 5, Passata…
 
U ostala vozila spadaju i motocikli, traktori, freze, čamci, autobusi, rovokopač te oklopna vozila.
 
Ove podatke vodi Služba za zajedničke poslove FBiH.
 
Brojke
1.000 vozila imaju ukupno bh. institucije
820 broji vozni park Vlade FBiH
36 milijuna KM vrijednost voznog parka Vlade FBiH
1.059.696 KM odobreno za 22 vozila
126 vozila ima Federalna uprava policije
74 vozila – Federalna uprava za civilnu zaštitu
22 vozila – Služba za zajedničke poslove FBiH
1 gliser ima Vlada u svom vlasništvu