Podijeli članak

U petak, 6. 10. u 20 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena hit komedija “Šta ćemo sad?” po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića. 

Ovo je komedija s koje niko nije izišao razoačaran, pogledajte je i uvjerite se zašto je to tako: Đurin tekst o glumcima i pozorištu i odlična režija višestruko nagrađivanog Ahmeda Imamovića, sjajna gluma, ples i muzika, itekako privlače publiku na ovu predstavu. Kako glumci i uprava pozorišta u tamo nekoj zabiti uspijevaju opstati, šta se događa kada se pogase svjetla, a vrata pozorišta zaključaju, šta kada publike nema i pozorište je prazno pa je prazna i blagajna pozorišta... – sve je to Đuro napisao u ovom duhovitom komadu punom obrata. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. 

Iako se na prvo čitanje doima kao komedija u kojoj se Đuro kao glumac primarno bavi strahom svoje profesije od praznog pozorišta, ubrzo se otkriva da je ovaj tekst egzistencijalna parodija stanja nas samih u društvu u kome se nalazimo.

“Šta ćemo sad?” je moderna, aktualna komedija koja koincidira sa vremenom u kojem živimo i situacijom u kojoj se nalazi teatar danas, ali i društvo u cjelini. Sam režiser je na zanimljiv način okarakterisao predstavu, kazavši kako je “Šta ćemo sad?” poput dobrog sevdaha i filozofije te vrste muzike. “Znaš ono, pjevaš, a plačeš”. Iako po žanru komedija, predstava na specifičan način pristupa pojmu vica, razbija njegovu pretpostavljenu formu i na kraju ostavlja pomalo gorak okus i pitanje: “Jesmo li mi sami postali vic?”. 

Pogled.ba i Narodno pozorište Mostar poklanjaju 3x2 ulaznice za hit komediju. U našem nagradnom izvlačenju najviše sreće su imali: Dario Brajković, Selma Salčin i Marija Prskalo. 

Sretni dobitnici ulaznice mogu preuzeti na blagajni NPM-a koja je otvorena od 9 do 14 i do 18 do 20 sati.

Cijena ulaznice je 7 KM, odnosno 3,50 KM s popustom za učenike, studente i umirovljenike. Predstava “Šta ćemo sad?” je osvojila Veliku lisku za najbolju predstavu po izboru publike na 12. međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2015”. U Kostreni u Hrvatskoj je gostovala prošle godine u sklopu programa kulturne manifestacije “Jesen u Kostreni”, izvedena uz ogroman interes publike i rasprodana nekoliko dana prije izvedbe.