Podijeli članak

Nakon što je utvrđeno da respiratori koje je Fikret Hodžić, TV voditelj i vlasnik tvrtke „Srebrena malina“, uvezao iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM nisu ispravni, izlaze na vidjelo novi detalji ''respiratorske mafije''.

Avaz saznaje kako je „Srebrena malina“ posao ugovorila i respiratore uvezla bez bankovne garancije. Takvu tezu zagovara i Tužiteljstvo BiH, koje od svibnja provjerava nabavku ovih uređaja i vodi istragu protiv Hodžića, Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Aleksandra Zolaka.

Sve što je, po ugovoru, dogovoreno s FUCZ-om i potpisano 3. travnja jeste garancija na uvezenu robu od dvije godine. Ali Hodžić nije imao niti dostavio bankovnu garanciju s Kinezima, u slučaju da ugovor ne bude ispoštovan do kraja.

Osnovna svrha bankovne garancije je osiguranje izvršenja ugovornih obveza, što, očito, Hodžiću tijekom dogovaranja posla nije bilo važno.

Da „Srebrena malina“ nije imala bankovnu garanciju, potvrdio je jučer i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a. On je rekao, govoreći o tome može li se tražiti povrat novca od Kineza, da je to sada pitanje „za ozbiljne pravnike“.

Međutim, na nepostojanje bankovne garancije ukazali su i tužitelji, koji ovaj dokument nisu mogli pronaći tijekom pretresa Hodžićevog stana i tvrtke. Pronađeni su samo uplatnica i dva ugovora, od kojih je jedan krivotvoren.