Podijeli članak

Međunarodni rukometni savez (IHF) pokrenuo je istragu protiv Hrvatske zbog ispada tijekom i nakon utakmice s Njemačkom u sklopu drugog kola glavne runde Svjetskog prvenstva u Danskoj i Njemačkoj (21:22).

S obzirom na proteste na danski sudački par Mads Hansen - Martin Gjeding zbog pojedinih počinjenih propusta, kazneni postupak otvoren je protiv tri člana vodstva hrvatske reprezentacije i jednog igrača. Prijavu je podnio delegat utakmice.

O slučaju i potencijalnim kaznama razmatrat će Međunarodni rukometni savez, odnosno disciplinska komisija. Odluci će pridonijeti i sudačka komisija. Proučit će snimke utakmice kako bi utvrdila koliko su optužbe hrvatskih reprezentativaca i stručnog stožera zapravo opravdane.

Hrvatski izbornik Lino Červar prozvao je danske suce Madsa Hansena i Martina Gjedinga "amaterima koje treba pritvoriti jer su svojim odlukama izbacili Hrvatsku iz borbe za medalje".

"Protiv Njemačke vidjeli ste pljačku koju je vidio cijeli svijet! Suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći", bijesno je poručio Lino Červar nakon poraza Hrvatske u Kölnu i ispadanja iz borbe za medalje.

Hrvatski izbornik spočitavao je danskim sucima što su u posljednjoj minuti ogleda, kada je Njemačka vodila golom prednosti, a Hrvatska imala napad, Igoru Karačiću sudili probijanje dok je lopta išla prema Manuelu Štrleku koji bi imao zicer za izjednačenje. U prethodnom napadu Njemačka je izgubila loptu, ali Mads Hansen i Martin Gjeding vratili su joj loptu jer su prosudili kako je loptu izgubila zbog prekršaja.