Podijeli članak

Dompes odnosno Kuća kruha i duha projekt je sveučilišnog profesora fra Ike Skoke u sklopu kojeg će biti Studentski dom sv. Majke Terezije, Pučka kuhinja fra Didaka Buntića te Centar za dijalog sv. Franje. 

Izgradnja Dompesa financira se isključivo dobrotvornim prilozima, a tim povodom održana je i humanitarno-donatorska večer u Chicagu. Župnik hrvatske Župe sv. Jeronima u Chicagu i član Organizacijskog odbora fra Ivica Majstorović kaže: „Budući da je Dompes projekt naše braće doma u Hercegovini i da mi fratri koji živimo i djelujemo među Hrvatima u Chicagu pratimo sve od početka, odlučili smo sada kao kršćanska zajednica sudjelovati u tom hvalevrijednom projektu. Naši su župljani oduševljeno prihvatili ovu ideju i aktivno se uključili u realizaciju. Mnogi od njih su za svojih posjeta domovini vidjeli ono što fratri na čelu s fra Ikom Skokom grade i uvjerili se u plemenitost i potrebu toga projekta.“ 

Mostarski Franjevački samostan sv. Petra i Pavla započeo je izgradnju Dompesa u siječnju 2015., a završetak je planiran za 5. rujna 2017. na blagdan sv. Terezije. Organizatori humanitarno-donatorske večeri u Chicagu su: Društvo prijatelja siromašnih, Hrvatska žena grana broj jedan, Hercegovačko društvo i hrvatske župe u Chicagu.

„Na našoj donatorskoj večeri održanoj u župnoj dvorani hrvatske Župe sv. Jeronima, koja je naša najstarija zajednica u Chicagu, prikupljeno je dovoljno novca da se pokriju troškovi ugradnje velikog lifta u zgradu Dompesa. Bogu smo zahvalni na prilici da možemo na ovaj način pomoći ljudima u potrebi. Braći fratrima doma smo zahvalni na ostvarenju ovako velikog projekta, a našim župljanima smo zahvalni na velikom i otvorenom srcu koje je još jednom dokazalo svoju blizinu sa svima u domovini“, poručuje fra Ivica Majstorović.

Župa sv. Jeronima jedna je od pet hrvatskih župa u Chicagu u Illinoisu. Franjevac fra Leon Medić, član Hrvatske dalmatinske provincije sv. Jeronima, osnovao je Župu u Chicagu 1912. Župnik fra Ivica Majstorović preuzeo je Župu sv. Jeronima u siječnju 2013., a fra Stipe Renić dužnost župnog pomoćnika. 

Za Pogled.ba Monija Markić