Podijeli članak

Tagovi

HSS BiH je na današnjoj konferenciji za medije objavio istupanje HSS iz pogrešnog i neprirodnog saveza sa NHI-em i da obnavljaju rad HSS na području BiH. Nova stranka je 13.09. registrirana na Općinskom sudu u Mostaru. Rok za žalbu je istekao a procedura registracije stranke kao političkog subjekta je završena.

 

Konferencija za novinare organizirana je kako bi se obrazložilo istupanje iz koalicije sa NHI-em i kako bi se prokomentirali izborni rezultati HSS-NHI pod nelegalnim i nestatutarnim vodstvom. Kao razlozi za obnovu rada HSS-a i istupanja iz koalicije navedeno je kako su članovi Predsjedništva NHI-a flagrantno kršili odredbe Statuta i programske odrednice, a isključivo zbog ostvarivanja osobne koristi.

 

„Nakon puča koji je izveden u HSS-NHI na komu su suprotno statutu i aktima stranke o udruživanju, politika HSS-NHI-a odvedena je u pravcu u komu mi, koji baštinimo ideje Stjepana Radića ne možemo i ne želimo sudjelovati. Stranka kojoj je slogan „Vjera u Boga i hrvatska sloga“ ne može i ne smije dijeliti Hrvate na bosanske i hercegovačke, a poglavito ne mogu dužnosnici stranke voditi kampanju na način da neargumentirano blate druge hrvatske stranke.“ rekla je predsjednica Ljiljana Lovrić.

 

Lovrić je također dodala da je suludo da nakon izbora najpoželjniji partner HSS- NHI-a bude SDP koji je hrvatskom narodu u BiH podlo nametnuo člana Predsjedništva koji i sam kaže kako je samo rođenjem Hrvat.

 

Na konferenciji je bilo govora i o rezultatima prošlih izbora.
„Nakon lokalnih izbora 2008. HSS-NHI je na području Federacije imao cirka 12000 glasova. Po sadašnjim preliminarnim rezultatima gdje je prebrojano 95 posto glasova HSS-NHI na području Federacije ima 4600 glasova. Ovo je sasvim dovoljan pokazatelj kako se radilo i što se radilo i koliko ih je na kraju narod i nagradio za njihov rad.“ Prokomentirala je izborne rezultate predsjednica Lovrić te dodala kako je ovo porazna činjenica.

 

Odluka o obnovi rada HSS-a je odgovor na pokušaj Krešimira Zubaka i Drage Džambasa da u potpunosti preuzmu ime i nasljeđe HSS-a. Iz HSS-a je navedeno kako je već postojao dogovor o promijeni imena zajedničke stranke i uzimanje samo imena HSS-a kojemu bi predsjednik trebao bit Dragan Džambas. Za HSS ovo je bilo neprihvatljivo jer smatraju kako pravo na baštinjenje imena i nasljeđa HSS-a imaju oni koji su od početka nositelji radićevske ideje.

 

Na pitanje o suradnji s političkim strankama Lovrić je odgovorila kako će HSS i dalje poštivati „Kreševsku deklaraciju“ za čije dogovaranje su bili i inicijatori te da je stranka otvorena za suradnju sa svim strankama u BiH koje su demokratske i dobronamjerne. Lovrić je također dodala kako ranije potpisani sporazum o strateškoj suradnji s HDZ BiH i dalje vrijedi.