Podijeli članak

Nakon što je 16 godina morao čekati rasplet svog slučaja na hrvatskim sudovima 46-godišnji Neven Fergec sada je dočekao pravorijek Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio da mu je tim otezanjem bilo povrijeđeno jedno od osnovih ljudskih prava – pravo na život.

U pitanju je mučan sudski proces koji je započeo 19 mjeseci nakon što je Neven Fergec, tada aktivni pripadnik HV-a, teško ranjen u eksploziji u pizzeriji Palermo u Sesvetama. Bio je 12. prosinac 1996. godine kada je Fergec, s još nekoliko prijatelja, u tom lokalu čekao je suprugu da zajedno odu kući.

Vojnik aktivirao bombu u lokalu

Iznenada se pojavio Danijel Marjanović, također aktivi vojnik koji je, zbog svađe s konobaricom, aktivirao ručnu bombu. Iako u tom trenutku Marjanović nije bio na dužnosti bomba što ju je aktivirao bila je vojna. Marjanović je na mjestu eksplozije poginuo, dok je još jedan muškarac, koji je u tom času nalazio u lokalu, od zadobivenih ozlijeda preminuo na putu do bolnice, prenosi Net. hr.

Fergec je u eksploziji teško ranjen

Početkom srpnja 1998. godine odlučio je podnijeti tužbu protiv Hrvatske, budući da je ozlijede zadobio u incidentu što ga je izazvao pripadnik Hrvatske vojske i to službenom ručnom bombom. Tražio je odštetu zbog ranjavanja, dok je njegova supruga Sandra tražila naknadu zbog pretrpljenog straha i šoka. Zaključili su da postoji odgovornost države budući da je Marjanović bio aktivni pripadnik HV-a, a nakon incidenta što ga je izazvao, njegova je majka dobila obiteljsku mirovinu. U obrazloženju je stajalo da je njegova smrt nastupila zbog ozljede na radu.

Trajne posljedice ranjavanja

Tijekom postupka utvrđeno je da je Fergec u ekspoziji zadobio brojne ozljede po glavi i tijelu, zbog čega su mu ostale trajne posljedice. Više nije mogao raditi, cijelo tijelo ga je boljelo, imao je problema sa sluhom i vidom, te stalne glavobolje. Općinski građanski sud u Zagrebu u prvoj presudi 21. lipnja 2002. godine prihvatio je tužbu supružnika Fergec.

Među ostalim u njoj je stajalo kako prema Članku 14, Naputka o dodjeli, zaduživanju, nošenju i uprabi službenog kratkog oružja Marjanović nije smio iz vojarne iznijeti ručnu bombu. Očito je to bila posljedica nedostatka kontrole, jer da nije imao bombu sasvim sigurno do tog tragičnog događaja ne bi ni došlo.

I zbog činjenice što je Marjanovićeva majka ostvarila pravo na mirovinu zaključeno je kako je država odgovorna za ono što se dogodilo Fergecu.

Viši sud dvaput je rušio presudu

Međutim, viši sud tu je presudu srušio. Ocijenio je kako mirovina za Marjanovićevu obitelj nije bitna, niti je on u trenutku eksplozije bio na dužnosti, niti ima dokaza da je bombu zadužio u postrojbi.
Slučaj je zato vraćen nižem sudu koji je ponovno, u rujnu 2010. godine prihvatio tužbu supružnika Fergec, ali je i ta presuda pala na višem sudu. Tužba je odbijena u travnju 2011. godine.
Fergeci su podnijeli i tužbu Ustavnom sudu, smatrajući da im je povrijeđeno pravo jednakosti pred sudom, no Ustavni sud odbio ih je zaključivši kako tužba nije bila postavljena na ispravan način, odnosno bar ne tako da bi ukazivala na mogućnost povrede ljudskih prava što ih jamči Ustav. Odluku Ustavnog suda Fergec je dobio u srpnju 2014. godine.

Evo što je zaključio Europski sud za ljudska prava

U listopadu te iste godine obratili su se Europskom sudu za ljudska prava. Tužbom su ukazali na kršenje prava na život što ga jamči Europska konvencija, budući da je Neven Fergec jedva preživio eksploziju u pizzeriji.

Iako je analizirao cijeli tijek parnice kojom su Fergeci tražili odštetu od države, Europski sud za ljudska prava u presudi nije odlučio je li njihov zahtjev bio utemeljen ili ne. Umjesto toga, ocijenio je kako je dužina procesa od ukupno 13 godina, te još tri godine koliko je bilo potrebno Ustavnom sudu da riješi njihovu tužbu, potpuno suprotna načelima zaštite ljudskih prava.

‘Nije osiguran učinkoviti odgovor od strane države kakav je propisan Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava’, stoji u presudi na osnovu koje će Fergeci dobiti odštetu od sto tisuća kuna.