Podijeli članak

Grupa Hrvatski telekom (HT), koja godišnje prihoduje na hrvatskom IT tržištu blizu 100 milijuna eura, ugovorila je sa Microsoftom, globalno najvećom softverskom tvrtkom, strateško partnerstvo u području outsourcinga programera.

Microsoft je inicijalno objavio da kroz "MS Acceleration Center nudi HT-u na raspolaganje 4.000 programera i drugih IT stručnjaka u Indiji. U HT-u navode da ukupna brojka može biti daleko veća, izvještava Poslovni dnevnik.

Saša Kramar, član uprave HT-a za poslovne korisnike kaže kako žele ubrzati digitalizaciju Hrvatske a time i ekonomski razvoj države.

"Do sada smo digitalizirali više od 30 posto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, a u nove tehnologije investirali smo više od 7,5 milijardi kuna (1,0 milijarda eura), što je vrijednost četiri Pelješka mosta. No, želimo da pojačamo tempo", naveo je Kramar.

Tatjana Skoko, direktorka Microsofta Hrvatska objašnjava kako će HT, zahvaljujući "MS Acceleration Centeru, na raspolaganju imati stručnjake kojih u zemlji nema dovoljno što će mu omogućiti da uđe u IT projekte bilo koje veličine i kompleksnosti.

Prema podacima grupacije za Informativno-komunikacijske tehnologije Hrvatskog udruženja poslodavaca, u hrvatskoj IT i telekom industriji prošle godine je bio zaposlen 36.151 stručnjak, a da bi se samo nastavio postojeći tempo rasta do 2025. nedostajat će još 19.000 radnika, uglavnom IT stručnjaka.