Podijeli članak

Više stotina turističkih djelatnika i ugostitelja je na prosvjedu na Starom mostu u Mostaru zatražilo od vlasti Bosne i Hercegovine otvaranje granice za državljane Europske unije upozoravajući kako bi u suprotnom ove grane gospodarstva mogle posve propasti.

Nakon što je Europska komisija objavila da se građanima Bosne i Hercegovine neće od 1. srpnja odobriti ulazak u Europsku uniju zbog prevelikog broja zaraženih osoba koronavirusom, Vijeće ministara BiH je poduprlo stav da BiH odgovori recipročno, te da se do daljnjeg zatvore granice za državljane EU.

Okupljeni prosvjednici u Mostaru istaknuli su kako su posljedice pandemije covida-19 ostavile veliku štetu na svjetskom, pa tako i na bosanskohercegovačkom turizmu, upozoravajući da bh. vlasti nastavljaju činiti štetu turističkim djelatnicima i ugostiteljima, piše Hina. 

Dok druge zemlje iz regije otvaraju vrata turistima kako bi pokušale bar malo spasiti turističku sezonu, najave kako će BiH zatvoriti granice građanima Europske unije donose smrtnu presudu ovdašnjim turističkim subjektima, upozoreno je na prosvjedu.

Uz zahtjev za otvaranje granica prema državljanima iz Europske unije okupljeni su zatražili financijsku potporu kroz koronazakon, te da im se omoguće odgode i oslobađanje plaćanja najma, rata zajma i ostalih pristojbi za vrijeme krize izazvane epidemijom koronavirusa.