Podijeli članak

- Pred hrvatsku javnost izaći ćemo s jednom vrlo interesantnom analizom. Najbliže smo prijedlogu tzv. austrijskog modela. Jesmo za to da određeni broj nedjelja radimo, odnosno određeni broj nedjelja ne radimo, ali poslodavcima moramo dati priliku da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna, izjavio je za N1 ministar Darko Horvat. 

Horvat je napomenuo da je rad nedjeljom zapravo vrlo širok pojam te kako je u ingerenciji ministarstva Zakon o trgovini, kojim je rad nedjeljom i uređen. Ipak, ministar to pitanje nije želio porezati za vrijeme izborne kampanje, no nakon predsjedničkih izbora spreman je sa svime izaći pred javnost. 

Prijedlog zakona još je u vrlo ranoj fazi te nije iskomuniciran ni s koalicijskim partnerima i u budućnosti će se sigurno mijenjati, no okvirni je plan da svega nekoliko nedjelja u godini bude radno, da poslodavci sami biraju koje će nedjelje raditi, ali i da radnici za rad nedjeljom budu adekvatno plaćeni. 

Slične modele, piše N1, imaju Austrija i Slovenija. 

- Mislim da treba pronaći model koji je kompatibilan s europskim modelima. Sličan primjer je upravo Austrija, da se rad nedjeljom smanji na najmanju moguću mjeru. Postoje službe koje moraju raditi nedjeljom, no sve ono što nije nužno smatram da bi taj dan trebalo osloboditi posla, izjasnio se pak Gordan Jandroković. 

Podsjećamo, Ustavni sud jednoglasno je 2009. godine ukinuo zabranu rada nedjeljom, odnosno dijelove Zakona o trgovini kojima se reguliralo to pitanje. naime, Ustavni je sud objasnio da da propisivanje zabrane rada nedjeljom ne opravdava proklamirani cilj zaštite radnika te da posljedice njezine primjene izazivaju prekomjeran teret trgovcima. Uz to, tako postavljena zabrana rada nedjeljom imala je i previše iznimaka koje su trgovce međusobno dovodile u neravnopravan položaj.