Podijeli članak

Od 18.15 hrvatski rukometaši u Beču kreću u drugi krug Europskog prvenstva i to protiv domaćina Austrije. Riječ je o okršaju dviju reprezentacija koje su prenijele po dva boda u ovu fazu natjecanja, pa samim time ova utakmica koja može jako puno donijeti i jednima i drugima u borbi za polufinale.

Austrija je upisala tri pobjede u svojoj skupini prve faze natjecanja. Redom su padali Češka, Ukrajina i Makedonija. 

Prema nekim izračunima i dvije bi pobjede u iduće četiri utakmice mogle biti dovoljne za polufinale, ali se dosta stvari pritom mora poklopiti. "Najjednostavnije" bi bilo dobiti Austriju i Njemačku unutar svega 48 sati i to bi trebalo biti dovoljno za polufinale.

No domaćin kojeg s izborničke klupe vodi Slovenac Aleš Pajović igra sjajan rukomet, brz i eksplozivan. Najbolji igrač je Nikola Bilyk, koji je ujedno i najbolji strijelac prvenstva s 28 pogodaka uz postotak realizacije od čak 70 posto.

Osim njega tu je još jedan sjajan vanjski igrač Janko Božović, dok na desnom krilu igra, u kontrama i s crte sedam metara opasnost sije Robert Weber. Austrijanci imaju odličnu momčad, ali ne i preširoku. Nemaju adekvatne zamjene za spomenute igrače, dok je s druge strane Hrvatska ipak malo popunjenija na svim pozicijama, osim desnog vanjskog.

Ključno će biti zaustaviti Bilyka, za kojeg je sam Domagoj Duvnjak izjavio da može postati najbolji rukometaš svijeta, koji sam donosi 30-ak posto austrijskih golova. Thomas Eichberger je protiv Makedonije bio odličan na golu Austrije, pa treba obratiti pažnju i da ga se ne razbrani s nekim nesmotrenim pokušajima udarca ili promašenim zicerima...

Kao što to i sami hrvatski reprezentativci naglašavaju, sve kreće od dobre obrane, pa će tako ona biti ključ uspjeha i u ovoj utakmici. U napadu ćemo morati pronaći riješenje na duboko izlaženje austrijskih igrača na naše. Tim su receptom u potpunosti zaustavili Kiru Lazarova, jednog od najboljih strijelaca u rukometnoj povijesti.

Ova pobjeda mogla bi jako puno donijeti našoj reprezentaciji, pogotovo ako u kasnijem dvoboju Bjelorusija iznenadi Njemačku i upiše pobjedu ili barem remi. Tada bi u ogled protiv Nijemaca ušli s četiri ili tri boda prednosti, što bi znatno smanjilo pritisak na naše igrače u međusobnom ogledu, piše gol.hr.