Podijeli članak

Hrvatska reprezentacija u vaterpolu plasirala se u polufinale Europskog prvenstva u Budimpešti nakon što je svladala Grčku s 14:11.

Hrvatski vaterpolisti nastavili su s nizom plasmana u polufinale na velikim natjecanjima svadavši u Budimpešti Grčku te će se u petak sa Španjolcima boriti za europsko finale. Presudila je odlična obrana Hrvatske s igračem manje, jer su Grci od čak 15 napada sa igračem više iskoristili samo šest.  

Izabranici Ivice Tucka su pobjedu praktički osigurala već u prvoj trećini, koju su Barakude dobili s 6:3. U 12. minuti bilo je 8:3, uz po tri gola odličnih Jokovića i Vrlića, te 9 obrana fenomenalnog Bijača. U poluvremenu je Hrvatska vodila s 10:6, a nakon treće četvrtine 13:9, da bi u zadnjom periodu Barakude znalački i smireno priveli utakmicu kraju.  

Hrvatsku su do pobjede protiv Grčke predvodili Maro Joković sa četiri, te Javier Garcia i Josip Vrlić sa po tri gola, dok je Marko Bijač sakupio 14 obrana. U grčkim redovima najefikasniji je bio Angelos Vlachopoulos s tri gola. 

Hrvatska će u polufinalu igrati protiv Španjolske koja je iznenađujuće svladala Srbe s 10:9 nakon izvođenja peteraca. Polufinale sa Španjolskom na rasporedu je u petak 19 sati.

Španjolci su izbacili europske i olimpijske prvake Srbe, koji su na zadnja četiri prvenstva bili zlatni,  a sada su ostali bez medalje. 

Španjolci su drugu četvrtinu dobili s 4:1, vodili su veći dio utakmice, a junak dvoboja bio je vratar Lopez Pinedo s 11 obrana u utakmici, te obranjenim petercem u raspucavanju.  

Prlainović i Mandić su promašili peterce, da bi Granados golom odveo Španjolce u polufinale.  U drugom polufinalu sastaju se Crna Gora i Mađarska. Taj je susret na rasporedu u petak u 17:30.