Podijeli članak

Hrvatska atletičarka Marija Tolj uvjerljivo je osvojila zlatnu medalju na europskom U-23 prvenstvu u švedskom Gavleu u bacanju diska s rezultatom 62.76 što je njezin osobni rekord, ali i najbolji U-23 rezultat u Europi ove sezone.

Mlada 19-godišnja djevojka iz Orebića, ljubuških korijena, članica Dinamo Zrinjevca je pobjednički hitac ostvarila u trećoj seriji, popravivši svoj osobni rekord za skoro dva metra (60.92). Tolj, koju trenira Roland Varga, je u finalu imala još dva rezultata preko 60 metara (61.86, 61.17) koji su joj također bili dovoljni za zlato.

Medalja i osobni rekord bili su moj cilj. Bila je to teška konkurencija, a moja prva dva bacanja nisu bila dobra, ali treći pokušaj je bio izvrstan. Moj plan sada je dobro baciti u Dohi na svjetskom prvenstvu", kazala je mlada hrvatska atletičarka.

Druga je bila Moldavka Aleksandra Emilianov s rezultatom 57.30, a upravo je Moldavka do sada bila prva na europskoj U23 ljestvici bacačica diska s rezultatom 61.62. Broncu je osvojila Njemica Annina Brandenburg s rezultatom 56.52.

Tolj je bila najbolja i u kvalifikacijama. Bio joj je dovoljan tek jedan pokušaj kako bi se uvjerljivo plasirala u finale. Ona je već u prvom pokušaju prebacila kvalifikacijsku normu od 53,00 m za više od 7 metara s hicem od 60,25 m osvojivši pri tom ukupno prvo mjesto.

Bile su ovo vrlo lagane kvalifikacije za mene, ali sam vrlo sretna zbog rezultata. U finalu ću dati najbolje od sebe, a cilj mi je ostvariti osobni rekord. To bi mi vjerojatno donijelo i medalju“, rekla je Tolj nakon kvalifikacija.
 


Ovo je ukupno deveta hrvatska medalja na Europskim prvenstvima u ovom uzrastu i četvrto. zlato. Prije nje zlato su osvajali Blanka Vlašić u skoku u vis, Filip Mihaljević u bacanju kugle i Sara Kolak u bacanju koplja.

Talent za bacačke discipline Marija je pokazala već na školskom natjecanju s 14 godina, u Splitu. Ondje je pobijedila u bacanju kugle.

"Marija je imala veliku želju ozbiljno se baviti atletikom. Stoga smo sjeli u auto i zaputili se u Zagreb kod trenera Ivana Ivančića. On je odmah vidio da Marija ”ima nešto”. Poklonio joj je kuglu i uputio da sama trenira, a onda ju je pozvao na juniorsko državno prvenstvo. Ona je kao kadetkinja zauzela šesto mjesto, da bi potom u svom uzrastu postala prvakinjom Hrvatske. Tada smo se dogovorili kako će se Marija po završetku osnovne škole preseliti u Zagreb i trenirati u Dinamu. Međutim neposredno prije Marijinog preseljenja, Ivančić je umro", prisjeća se kćerkinih atletskih početaka otac Veselko. Sa suprugom Tatjanom Veselko Tolj, koji za sebe ističe da je ponosni Hercegovac ima i dva starija sina Vinka i Matea.

"Nažalost, u Orebiću nisam imala uvjete za napredovanje. U osnovnoj školi smo bacali medicinke i kugle, ali u Orebiću nema atletskog kluba, nema staze niti trenera. Tek kada sam preselila u Zagreb dobila sam krug za bacanje i u Orebiću" pojašnjava Marija razloge napuštanja Orebića.

Prema zadnjem popisu stanovništva u RH na Orebiću je evidentirano čak 180 osoba s prezimenom Tolj, te taj podatak ujedno otkriva kuda mu se najviše selili Tolji iz naseljenih mjesta Dole i Greda, koje pripada Gradu Ljubuški i župi Šipovača-Vojnići.. Na Orebiću ih je sada skoro dva puta više nego u Gredi.

Ovo je ujedno drugo ovosezonsko zlato za nju na velikim natjecanjima, podsjetimo kako je početkom godine na Europskom zimskom bacačkom kupu slavila također u mlađeseniorskoj konkurenciji, prenosi Hina.