Podijeli članak

 Što je sigurnije u BiH to je sigurnije i za Republiku Hrvatsku - poručeno je na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranka Ostojića, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjem sastanku je razgovarano o aktuelnim odnosima i daljoj suradnji dvije zemlje s obzirom da su BiH i Hrvatska susjedne zemlje i važni parneri u oblasti sigurnosti, regionalnim odnosima ali i pitanju europskih integracija. 

Ministar Mektić je kazao kako su danas razgovarali o načinu i putu BiH u EU. Prema njegovim riječima iskazana je oslučnost za put ka EU i ministar Ostojić je ponudio pomoć Hrvatske u punom kapacitetu kako bi što prije BiH prihvatila nužne europske standarde.

- Hrvatska je završila taj proces te nam može pomoći u mnogim stvarima kako ne bismo pravili greške. Razgovarali smo i o načinima na koje se Hrvatska bori protiv korupcije i organiziranog kriminala kako bismo mi mogli primjeniti dobra iskustva. Dogovorli smo se da uskoro bude formirana mješovita komisija za pitanje granice i graničnih prijelaza kako bi se razgovaralo o pitanjima prekategorizacije nekih graničnih prijelaza - istakao je Mektić.

Hrvatska je kao članica Europske unije aplicirala za pristupanje Shengenskom sporazumu i ulasku u shengen zonu te slijedi ocjena svih standarda, a najavljeno je da će Hrvatska BiH donirati računarske programe graničnu kontrolu u vrijednosti od oko deset milijuna dolara kako bi bila poboljšana sigurnost granice. 

Podsjetio je da dvije zemlje dijele oko 1.000 kilometara granice i za Hrvatsku će ulazak u shengen zonu biti veliki sigurnosni izazov, ali i BiH će imati svoj dio odgovornosti da dokaže da je spremna  štititi vanjsku granicu shengen zone i Europske unije. 

Prema riječima Mektića, on je upoznao Ostojića sa situacijom u BiH kada je u pitanju terorizam i terorističke prijetnje. Dogovoreno je, kako je kazao, da se radi na postizanju značajnije razine međusobne suradnje kako bi se uspješnije borili protiv sigurnosnih izazova. 

- To je važno i za Hrvatsku posebno kada je u pitanju turizam jer bi teroristički napadi mogli stvarati određenu vrstu nesigurnosti u regiji i proizvoditi nestabilnost i strah kod turista - naglasio je Mektić.

Razgovarano je i o posjeti pape Franje, a kako je kazao Mektić, dolazak pape nije pitanje samo vlastite sigurnosti nego i pitanje regije u sigurnosnom smislu. Naglasio je da će desetine tisuća vjernika doći taj dan u Sarajevo.

- Imamo suradnju. Za nekoliko dana bit će sastanak direktora policijskih agencija određenih struktura iz regije i govorit će o toj temi. Mi ozbiljno prilazimo tom pitanju i odgovorno. Sačinili smo odbor u kojem su predstavnici svih policijskih struktura i obavještajnih agencija u BiH i poduzimaju sve mjere u cilju nesmetanog odvijanja tog skupa. Dogovorili smo se za razmjenu obavještajnih ili operativnih informacija do kojih se dođe u smislu sigurnosti ovog skupa - dodao je Mektić. 

Govoreći o terorističkom napadu u Zvorniku i privođenjima u Republici Srpskoj (RS) prije nekoliko dana Mektić je kazao da "su oni informaciju u vezi sa terorističkim napadom u Zvorniku sačinili, napravili i dostavili glavnom tajništvu Vijeća ministara ali je jučer parlament donio još jedan zaključak da se ta informacija dopuni i zajedno dostavi parlamentu na razmatranje, a odnosi se na ove događaje ili mjere i radnje koje je MUP RS prije par dana poduzimao na području RS-a u smislu istraživanja i procesuiranja i dokumentiranja određenih krivičnih djela koja mogu imati veze sa radikalnim i nasilnim ektremizmom". 

- Navodno prema nekim medijskim izvještajima da je dolazilo do prekoračenja određenih ovlaštenja ali u idućih nekoliko dana ćemo pribaviti i taj izvještaj i zajedno sa ovim dostaviti ga u parlament na upoznavanje - dodao je Mektić.