Podijeli članak

Odluka Austrije da ne stavi Sloveniju i Hrvatsku na listu zemalja čiji će građani sredinom srpnja moći ući u Austriju bez ograničenja nije u skladu sa planom EU za oporavak ili "Osnovnim standardima bloka", navelo je troje poslanika iz Slovenije i Hrvatske u pismu upućenom predsjednici Europskoga odobra Ursuli von der Leyen.

Europski poslanici iz liberalne političke grupe Obnova, slovenački Irena Joveva, Klemen Grošelj (Obnova / LMŠ) i hrvatski Walter Flego (Renev / IDS) napisali su danas da se nadaju da će Europski odbor reagirati na objavu Austrije, prenosi slovenačka agencija STA.

"Austrijska vlada priopćila je kako neće ponovno otvoriti svoje granice zemljama koje još ne kontroliraju situaciju sa virusom Covid-19, ali uprkos isticanju kriterija epidemiološkog statusa, nije uvrstila Sloveniju i Hrvatsku na listu", ističu troje zastupnika u Europskom parlamentu.

Odbro je predstavio smjernice za postepeno ublažavanje zabrana kretanja i graničnih restrikcija u EU koje nisu pravno obvezujuće za zemlje članice, ali institucije EU se zasnivaju na solidarnosti, toleranciji, inkluzivnosti, pravičnosti i nediskriminiranju, podsjećaju europoslanici u pismu.