Podijeli članak

Medicinski tehničar iz Hrvatske koji je prebolio koronavirus sredinom travnja donirat će krv za serološka testiranja koja bi trebala trajati šest mjeseci i čiji bi rezultati trebao pomoći za istraživanje cjepiva.

"Prvi put su mi krv uzeli početkom travnja, pa onda dva tjedna kasnije. Uzorke su poslali na Institut u Bonn. Stigao je nalaz da sam stekao neki srednji imunitet, ali njima je to sve puno nepoznanica – i oni uče i istražuju koronu. I dalje se ne zna ostaje li imunitet tjedan dana, dva tjedna, mjesec, godinu… Zbog toga su mi tražili pristanak da sudjelujem u studiji u kojoj bi mi u idućih šest mjeseci najmanje jednom mjesečno vadili krv i pratili razinu antitijela", rekao je medicinski tehničar.

On je rekao kako korona nije ostavila posljedice na njegovim plućima, ali da ga nova kontrola čeka za četiri mjeseca.

On vjeruje da se zarazio na poslu. Prvo je osjetio groznicu, a onda je počelo da ga boli cijelo tijelo. Nakon pet dana povišene temperature ostao je bez čula mirisa.

Ipak, ovaj virus na svakoga djeluje drugačije i ne treba ga potcjenjivati, rekao je sugovornik 24sata.

Ljudi koji žele pomoći znanstvenicima koji istražuju cjepivo doniraju krvnu plazmu širom svijeta. Krvna plazma onih koji su preležali koronu u sebi sadrži antitijela koja mogu pomoći zaraženima, ističu stručnjaci.