Podijeli članak

Pod vodstvom profesora Nenada Šestana grupa znanstvenika uspjela je oživiti mozak svinje četiri sata nakon što je životinja umrla.

Mozgove 32 svinje stručnjaci sa sveučilišta Yale stavili su u poseban visokotehnološki sustav i uspjeli ono što se činilo nemogućim, oživili su ih četiri sata nakon što su svinje uginule.

Kako pojašnjava vođa projekta, profesor Nenad Šestan, time je dokazano da mozak sisavaca ima mogućnost povratka cirkulacije i nekih molekularnih i staničnih funkcija nekoliko sati nakon smrti.

"Naši rezultati također ukazuju da je smrt stanica, u ovom slučaju mozga, proces koji se odvija postepeno kroz vrijeme, znači nije jedan događaj“, rekao je za Novu TV Nenad Šestan, vođa projekta sa sveučilišta Yale.

Među dijelom stanica proradile su sinapse, što znači da su međusobno opet komunicirale. Mozak je normalno reagirao na lijekove te je koristio iste razine kisika kao i organ živog bića. Ovo otkriće jednog dana bi moglo dovesti do novih terapija u liječenju oštećenja mozga. No do toga je dalek put.

Od ideje do rezultata

"Za sada se to ne može primijeniti kod ljudi zbog nekoliko razloga. Mi smo uspjeli spriječiti njihovu smrt, mi smo uspjeli dokazati da su neke od njih žive, i to veliki broj, međutim, mi ne znamo možemo li to provući iznad 10 sati. To nije moglo trajati duže zbog tehničkih razloga“, kaže Šestan.

Od ideje do rezultata prošlo je šest godina. Cijeli proces izuzetno je tehnički i tehnološki složen te zahtijeva suradnju nekoliko laboratorija i sveučilišta. Sada im je najveći izazov...

"Koliko dugo možemo održati mozak na stroju i do koje mjere možemo povratiti stanice koje se nalaze u mozgu", kaže prvi autor studije, Zvonimir Vrselja.

"Uspjeh je neupitan"

Važno je naglasiti da su neuroznanstvenici uspjeli stanično aktivirati mozak. No to ne znači da je mozak bio EEG pozitivan, odnosno da je bilo svjesnosti. Do toga tek treba doći, no uspjeh je neupitan.

''Ovo istraživanje pokazuje da čak i kad šest, odnosno 10 sati nakon ozljeda, ako ste otvorili krvne žile i dostavili hranjive tvari, da će se te stanice oporaviti“, rekao je za Novu TV Goran Sedmak, zamjenik ravnatelja Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Osim što su djelomično oživili mozak svinje, znanstvenici s Yalea svojim tehnološkim sustavom stvorili su i novi model istraživanja mozga sisavaca, prenosi Index.hr.