Podijeli članak

Na području četiri općine u Tuzlanskoj županiji pokrenuta je procedura za proglašenje epidemije trovanja hranom, nakon što je 71 osoba prijavila slučaj trovanja hranom nakon konzumiranja namirnica iz jednog objekta brze prehrane. Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije Blaško Topalović za Klix.ba je kazao da se s gastrointestinalnim smetnjama dosad javila ukupno 71 osoba. 

Najveći broj je s područja općine Srebrenik njih 63, dok ostali dolaze iz Gračanice, Gradačca i Tuzle.  Topalović je istaknuo da je najveći broj pacijenata s gastrointestinalnim smetnjama pregledan u lokalnim hitnim službama domova zdravlja, nakon čega su pušteni na kućno liječenje. 

"Njima je zajedničko da su konzumirali određene životne namirnice i proizvode u jednom ugostiteljskom objektu u Srebreniku. Na osnovu izvješća higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebreniku danas smo pokrenuli postupak proglašenja epidemije koja je zahvatila Srebrenik, Gračanicu, Gradačac i Tuzlu, iz koje su dvije osobe", precizirao je Topalović. U Kliniku za zarazne bolesti UKC Tuzla javile su se 22 osobe koje dolaze s područja Tuzle, Gradačca i Srebrenika. 

"Od sinoć do danas u Kliniku za zarazne bolesti javila su se 22 pacijenta. Sinoć se javilo 17 pacijenata od kojih je devet nakon obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam zadržano u bolnici. Oni su izvan životne opasnosti", istaknuli su za Klix iz UKC u Tuzli. Kako su dodali iz tuzlanske bolnice, jutros se u Kliniku za zarazne bolesti javilo još pet pacijenata koji su nakon obrade u stabilnom stanju pušteni na kućno liječenje. Svi pacijenti su u tuzlansku bolnici stigli sa simptomima koje uzrokuje trovanje hranom.