Podijeli članak

Obitelj Rončević s dvogodišnjom Milom, koja boluje od rijetkog oblika leukemije, stigla je u Philadelphiju, gdje će biti primljena na liječenje u tamošnju dječju bolnicu. Zrakoplov Lufthanse sletio je u 15:54 sati po lokalnom vremenu, s 20-ak minuta zakašnjenja.

Obitelj Rončević jutros je sanitetskim vozilom iz Rijeke stigla na zagrebački aerodrom nakon što su kasno sinoć iz američke bolnice dobili potvrdu, plan liječenja i račun od 2,3 milijuna dolara.

Mila je prvi dio puta, do Frankfurta dobro provela. Mala Mila je srčani borac koji ima dovoljno energije da pobijedi sve, rekao je njezin djed Vladimir Rončević. Potvrdio je da će u Philadelphiji obitelj Rončević dočekati medicinski tim sa sanitetskim kolima.

U Philadelphiju je stiglo i predstavništvo hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu. Oni će biti logistička potpora obitelji, kazala je HRT-ova dopisnica iz SAD-a Branka Slavica za središnji Dnevnik.

- U Odjelu koji će se brinuti o Milinom zdravlju, sve je spremno. Tamo rade međunarodno priznati liječnici, dodala je.

Milin djed Vladimir rekao je da će na aerodromu biti i predstavnici udruge Hrvata Philadelphije koji su također organizirali veliku pomoć za boravak. 'Vjerujem da već večeras počinju prve analize i borba protiv leukemije', kazao je Rončević.

Dodao je i da je s Draganom Primorcem, bivšim ministrom znanosti, razmijenio poruke. U sinoćnjim pregovorima su mu rekli da postoje pristojni izgledi da to sve skupa završi kako mi svi to želimo, rekao je.

- Nevjerojatno je koju je reakciju izazvala ova akcija kod ljudi u Hrvatskoj, ali i svijetu. Pokazalo se još jedanput u presudnim situacijama da su Hrvati narod koji ima najveće srce na svijetu. Bilo bi dobro i kada bi to srce u ritmu zajedništva kucalo i kada nismo u nevolji, dodaje.
 

Po planu liječenja djevojčica će primiti dvije kemoterapije i transplantaciju. Ukoliko ta metoda ne bude uspješna, dogovoreno je da će američka bolnica o svom trošku prebaciti Milu u neki drugi centar koji može pružiti metode s kojima može doći do izlječenja.

Obitelj Rončevič na zagrebačkom su aerodromu jutros dočekalo osoblje i brojne novinarske ekipe. Milin djed, dugogodišnji HTV-ov novinar i urednik Vladimir Rončević, izjavio je da će brigu oko smještaja obitelji Rončević u Philadelphiji preuzeti američko-hrvatsko društvo prijatelja Steve Rukavina.

Majka Sanja Matijević Rončević potvrdila je da je cijena koju su u toj bolnici formirali iznosi nešto manje od 3 milijuna američkih dolara, a s popustom iznosit će oko 2,3 milijuna dolara.

Prema podacima s internetske stranice stranici lifeformilla.com prikupljeno je ukupno 5,59 milijuna dolara (više od 37 milijuna kuna).