Podijeli članak

Već mjesec dana hotelijeri iz Hrvatske održavaju prezetancije u Mostaru i nadaju se kako će u Hercegovini pronaći potrebnu radnu snagu za dolazeću sezonu. Nakon što su prezentacije održali Adriatic Luxury Hotels, Valamar Riviera i drugi, ovaj tjedan će u Mostaru poslovne ponude prezentirasti Sunčani Hvar Hotels.

- Oni će predstaviti svoju bogatu ponudu sezonskih poslova 13.02.2019, godine u Mostaru, u Hotel Mepas dvorana Princess, sa početkom u 9 sati. Pozivamo zainteresirane nezaposlene osobe da nazoče prezentaciji - navodi se u informaciji koja je objavljena na internet stranicama Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Hrvatski hotelijeri traže sobarice, konobare, kuhare, pomoćne kuhare, recepcionare. Ovo je samo pokazatelj koliko u Hrvatskoj nedostaje radne snage, a sa druge strane, svake godine se povećava broj turista u ovoj zemlji.

- Ponude dolaze iz cijele Hrvatske. Valamar Riviera je vodeća turistička tvrtka, koja u svom posjedu ima 30 hotela i ljetovališta te 15 kamping ljetovališta duž jadranske obale, od Istre do Dubrovnika u oni su tražili radnike u HNŽ-u. Isto je bilo sa Vrtovima sunca u Dubrovniku. Kapaciteti se povećavaju, a radnika nema. U cijeloj priči samo je pitanje koliko će poslodavac platiti uposlenika, odnosno, je li to dovoljno da se privuče pažnja ljudi koji su zainteresirani za ove poslove - zaključili su naši sugovornici. 

Dodaju kako većina poslodavaca uposlenicima iz Hercegovine nudi smještaj, hranu i još neke pogodnosti, a sve sa ciljem kako bi ih privukli. S obzirom da se ove procedure ponavljaju već nekoliko godina, pitanje je ima li Hercegovina još radnika koje bi ponudila hrvatskim ljetovalištima? Održane i najavljene prezentacije će dati odgovor na ovo pitanje. 

Inače, na internet stranici Službe za zapošljavanje HNŽ može se naći i niz drugih oglasa za posao iz BiH i susjednih zemalja. Tako npr. tvrtka Dimnjak d.o.o. iz Osijeka traži pomoćne radnike u Mostaru ili hotel Katarina iz Dugopolja traži sobarice iz Hercegovine. 

Očito je kako poslova ima, a s obzirom na trend iseljavanja iz BiH i Hrvatske, biti će još više otvorenih mjesta u budućnosti. Poslodavci, ukoliko žele zadržati radnike koje imaju i popuniti radna mjesta koja su prazna, morati će ponuditi znatno bolje plaće i uvjete rada nego je to bio slučaj do sada.

Malo tko je više spreman raditi za plaću od nekoliko stotina eura. Većina onih koji su bili u takvom položaju svoju sreću su našli u Njemačkoj, Irskoj i drugim europskim zemljama gdje su adekvatno plaćeni za ono što rade. Malo tvrtki na ovim prostorima se može pohvaliti tom činjenicom.