Podijeli članak

Oko 800.000 tisuća ljudi odjevenih u crno prosvjedovalo je na ulicama Hong Konga, obilježavajući šest mjeseci prosvjeda protiv gradskih vlasti i njihove sve veće podložnosti komunističkom režimu u Pekingu, izvijestili su organizatori.

U prosvjedu je sudjelovalo 800.000 ljudi, sa zadovoljstvom je kazao Eric Lai iz Građanske fronte za ljudska prava (CHRF). Riječ je o najvećem broju okupljenih od početka prosvjeda u lipnju. Hongkonška policija, čija je procjena puno niža, još nije objavila svoje brojke. U sumrak su sudionici upalili svjetiljke na svojim pametnim telefonima stvorivši golem svjetlosni tepih.

- Bez obzira na to na koji način izražavamo svoje stavove, mirnim mimohodom, civiliziranim izborima, vlada nas ne želi poslušati, rekao je jedan 50-godišnji prosvjednik, dodavši da se "ona pokorava isključivo naredbama Komunističke partije Kine".

Uz uzvike "Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong", anti-vladini aktivisti, mladi i stari, krenuli su jutros iz Victoria Parka u užurbanoj trgovačkoj četvrti Causeway Bay, prema ulici Chater u blizini središta financijske četvrti.

Prosvjedi su pokrenuti zbog najave donošenja zakona koji bi omogućio izručenje osumnjičenika u ostale dijelove Kine. Stanovnici Hong Konga koji, po formuli "jedna zemlja, dva sustava", ima znatnu autonomiju i uživa više političkih sloboda od ostatka Kine, strahuju od pokušaja Pekinga da umanji autonomiju tog grada. Peking to odbacuje, a za prosvjede krivi SAD i Veliku Britaniju, čija je kolonija bio Hong Kong.