Podijeli članak

Američka glumica Felicity Huffman osuđena je danas na dva tjedna zatvora jer je platila 15.000 dolara kako bi falsificirala prijemni ispit svoje starije kćeri za sveučilište, u sklopu velikog korupcijskog skandala na američkim sveučilištima.
 
Glumica (56) koja je postala svjetski poznata ulogom u tv-seriji "Kućanice", u svibnju je priznala krivnju, odnosno da je platila 15.000 dolara osobi iz tvrtke specijalizirane za pripremu testova SAT za upis na američka sveučilišta, kako bi popravila rezultate svoje starije kćeri.
 
Najveća prijevara u povijesti
 
Radi se o najvećoj prevari vezanoj uz upise na sveučilišta u američkoj povijesti.
 
Dobitnica Emmyja za "Kućanice" koja je nominirana i za Oscar za ulogu u filmu "Transamerica", Huffman je među 33 roditelja optužena u ožujku zbog sudjelovanja u prijevari kojom su svoju djecu htjeli upisati na sveučilišta poput Yalea, Georgetowna i Sveučilišta Južne Kalifornije.
 
Vlasti tvrde da je zavjeru vodio bivši savjetnik za upis na kalifornijska sveučilišta William "Rick" Singer, koji je priznao krivnju za organizaciju prijevare i davanje mita trenerima da bi kandidate lažno predstavljao kao sportaše.
 
Tužitelji su objavili da je 56-godišnja Huffman dala 15 tisuća dolara Singerovoj zakladi kako bi njegov suradnik 2017. potajno ispravio odgovore njegove kćeri na maturi., prenosi Index.
 
Glumica je prva od tridesetak osuđenih roditelja u toj aferi, koja je pogodila američki jet set.
 
Među njima su glumica Lori Loughlin koja je glumila u seriji "Puna kuća" te niz uglednih poslovnih ljudi, financijaša i odvjetnika.