Podijeli članak

Iako se hrvatsko gospodarstvo još dugo neće oporaviti od prvog vala koronavirusa, već se spominje dolazak drugog vala na jesen. U Hrvatskoj je prvi val odnio 103 života, dok je bez posla zasad ostalo 50.000 ljudi. 

Hoće li Hrvatsku opet čekati kompletno zatvaranje ugostiteljskih objekta, trgovina, škola, vrtića, zdravstvenog sustava i svega ostalog, još se ne zna. No sudeći prema onome što je rekao ministar zdravstva Vili Beroš, to se ipak ne bi trebalo dogoditi.

"Spremamo se kao da će se drugi val dogoditi. Svi ga u svijetu najavljuju i tako svi skupa moramo biti maksimalno spremni. Zdravstveni sustav nam mora biti spreman koliko je god moguće na sve scenarije. Prednost nam je sad što imamo više iskustva i spoznaja o tome koliko virus zahvaća bolesnike, tako da je vrlo vjerojatno da naš budući odgovor na drugi val ipak bude prilagođeniji", rekao je Beroš za Index.

Navodi kako od početka spominje da moramo biti spremni na sve scenarije.

"Želim vjerovati da će virus otići u povijest, ali moramo biti spremni reagirati ako se opet pojavi. Već su otišle naše upute prema bolnicama kako u slučaju drugog vala reaktivirati zdravstveni sustav, tako da se ponovno vratimo u raniji modalitet odgovora na pandemiju. Napravit ćemo sve što bude potrebno, ali ako se dogodi isti scenarij kao i sad, ako bude isti virus, a ne mutiran, s obzirom na sadašnje spoznaje o njemu, naš će odgovor ipak biti nešto drugačiji", rekao je Beroš.

"U prvom valu smo sve zatvorili jer nismo znali što nas čeka"

Na konkretno pitanje znači li to da se onda neće zatvarati škole i cjelokupno gospodarstvo, rekao je da neće, odnosno da više neće ići na potpuni lockdown.

"U prvom valu smo sve zatvorili jer nismo znali što nas čeka, gledali smo što se događa u Italiji, nismo imali znanje koje sad imamo. Kad je riječ o kliničkoj slici koju izaziva virus, puno smo naučili, kao i čitava svjetska znanost i medicina. Prije nismo znali hoće li se razbolijevati mladi i ljudi srednje dobi. Vidjeli smo da oni rijetko obolijevaju. No ipak smo vidjeli kako reagiraju naše mjere koje su bile pravodobne, ako samo tjedan dana zakasnite s mjerama, situacija se jako mijenja. Tajming je od velike važnosti", rekao je Beroš.

"Pitanje je hoće li doći isti ili mutirani virus"

No, navodi kako ipak ne zna što će točno biti ako se pojavi drugi val. Nitko, kaže, ne zna.

"Pod pretpostavkom da virus ima isti načini širenja, moguće je da bi neke mjere bile drugačije, ne bismo sigurno napravili takav lockdown. Sad ipak znamo da su stariji najviše pogođeni, a da oni srednje dobi i djeca nisu pa možda ne bi bilo potrebe za zatvaranjem svega. No to u ovom trenu ne možemo reći jer je pitanje hoće li doći isti ili mutirani virus. Kod gripe sve ove godine dolazi drugačiji tip virusa, treba pratiti situaciju. Ako bi se isti scenarij dogodio, ne bismo imali tako restriktivne mjere jer sad znamo tko obolijeva", rekao je Beroš.

Koje mjere će biti na snazi ako se pojavi isti tip koronavirusa?

Dakle, u slučaju da se u drugom valu pandemije pojavi isti, a ne mutirani tip koronavirusa, ne bi bilo zatvaranja, već bi se tad, kaže Beroš, poduzele iste mjere koje se provode i sad.

"Te mjere uključuju održavanje razmaka, higijenu ruku, dezinfekciju, te su mjere od osnovne važnosti. Ako smo udaljeni 1,5 m, virus nema mogućnost prelaska na drugu osobu. Da se svi toga pridržavamo, viris se ne bi širio", zaključio je Beroš.