Podijeli članak

Keške je tradicionalno jelo koje se obično priprema za Božić skoro u svim katoličkim domaćinstvima diljem Bosne i Hercegovine. Dosta ljudi keške pravi više puta u godini, jer je jako ukusno i hranjivo. Drugi naziv za keške je ćeške ili geršlo.

Kako skuhati ovo tradicionalno jelo koje se nalazi na gotovo svakoj blagdanskoj trpezi Hrvata u BiH. 

Pšenica se očisti od kukolja, zemlje i kamenčića, te se opere u tri do četiri vode. Zatim se malo nakvasi u vodi (obično toploj), i stavi u stupu.

Što je stupa?

Mala kačica ili izdubljeni komad drveta nalik na usku malu kacu otprilike visine oko pola metra s debelim punim dnom. U nju se ubacuje nakvašena pšenica i radi se postupak stupanja. Zatim se uzme željezna štanga ili ćuskija i s njome se čisti, odnosno ljušti, pšenica da bi bila lakša za kuhanje. Nakon stupanja ostavlja se na sušenje i puštanjem kroz povjetarac skinuta ljuska se odvaja od jestivog dijela. Nakon pranja pšenica je spremna za kuhanje.

Za dobro keške treba vam naravno i dobro ugojena kokoš. Kokoš se prethodno skuha u vodi, skine se meso s kostiju i doda u oljuštenu pšenicu. Zajedno se kuha pšenica i meso od kokoši uz stalno miješanje i zalijevanje vodom u kojoj se kuhala kokoš. Ako želimo gušće keške dodajemo manje vode ili obrnuto.

U nastavku pročitajte jedan od mnogih recepata pravljenja kešketa:

- Stavite kokoš da se kuha u šerpu i dodajte soli (kokoš se kuha otprilike 1 sat).

- Stavite u jednu posudu keške i zalijte ga vrelom vodom i ostavite nek stoji sat vremena.

- Nakon sat vremena ocijedite keške i stavite ga u šerpu istu gdje se kokoš kuhala i nalijte malo vode. Kuhajte keške uz stalno miješanje jedno pola sata dok pšenica nije skuhana. Zavisi do vas koliko vode volite. Ukoliko volite da je gusto potrebno je manje vode. Keške treba izgledati kao riža gusto.

- Kokoš kuhanu izvadite u posudu i odvojite meso od kosti, kožu odstranite i zatim to meso sitno iskomadajte rukama.

- Kada vam je keške kuhano dodajte meso u keške i dobro promiješajte sve, ako vam nije dovoljno slano onda dodajte još malo soli.

- Kada vam je keške gotovo za jesti, istopite maslac (ne mora nužno biti maslac može bilo koja masnoca kao mast, ulje, margarin) i zalijte keške sa maslacom da vam bude ukusno i manje suho.

Keške na hladnom može trajati i desetak dana.

Uslast!