Podijeli članak

Draško Aćimović, potpredsjednik SDP-a BiH, kaže da su nagađanja o postavljanju predsjednika RS-a Milorada Dodika na crnu listu Europske unije već duže vrijeme aktualna.

"Stavljanje Dodika na crnu listu Europske unije zbog sankcija, koje su uvele Sjedinjene Američke Države, vrlo je moguće, pogotovo jer sada zemlje članice EU-a o sankcijama ne moraju odlučivati konsenzusom, nego većinom članica", rekao je Aćimović.

Ističe da je veliko nezadovoljstvo u Briselu izazvalo raspisivanje referenduma u RS-u.

"Sadašnje aktiviranje priče o uvođenju sankcija Dodiku je izazvano dolaskom delegacija Južne Osetije i Abhazije u službeno posjetu RS-u, a posebno davanje na značaju tijekom 9. siječnja njihovim predstavnicima, koje EU smatra nelegalnim i nepriznatim, zbog opće poznatog razloga", dodao je.

Navodi da je za EU to znak da je predsjednik RS-a Milorad Dodik izabrao put kojim su išli i njegovi gosti iz Osetije i Abhazije, a koji predstavlja veliku prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine, samim tim i Europe.

U Europskoj uniji je, nastavlja, zbog toga velika zabrinutost i pojačali su se zahtjevi pojedinih članica EU-a da se određeni politički predstavnici iz RS-a nađu pod sankcijama. Aćimović smatra da bi eventualne sankcije prema Dodiku mogle poremetiti i planove za njegovu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

"BiH nije imala takav slučaj u praksi do sada, međutim, analizirajući neke poruke od strane međunarodne zajednice, možemo reći da je tim sankcijama otvorena mogućnost određenog pritiska na Dodika da izabere put kojim će ići. Ako želi da RS, unutar BiH, ide putem europskih integracija, potpunim smirivanjem tenzija, poštovanjem BiH kao države, kao i svim drugim stvarima koje mogu dovesti zemlju na put kojim idu Srbija, Crna Gora i Makedonija, onda bi mu i moguće sankcije bile vrlo brzo ukinute. Ako odluči nastaviti putem kojim sada ide, sankcije bi mogle biti iskorištene za pritisak da se ne kandidira za Predsjedništvo BiH, kao i da se još više pojača ekonomska blokada, što bi za građane RS-a bilo pogubno", zaključio je Aćimović, priopćeno je iz SDP-a, prenosi Faktor.ba.