Podijeli članak

Nogometni savezi Engleske, Škotske i Sjeverne Irske zabranili su djeci do 12 godina udaranje lopte glavom na treninzima nakon ispitivanja koja su utvrdila da su bivši nogometni profesionalci izloženi većoj opasnosti od demencije.

Ograničit će se i broj treninga na kojima će se udarati lopta glavom za starije uzraste, pa će primjerice djeca od 12 do 15 godina samo jednom tjednom smjeti na treninzima udarati loptu glavom. Iz Engleskog nogometnog saveza poručili su kako će nove smjernice stupiti na snagu odmah, ali neće preporučiti odustajanje od igranja glavom tijekom omladinskih utakmica.

Na 'otoku' su ovu odluku donijeli nakon što su objavljeni rezultati studije nogometnog utjecaja na životno zdravlje i rizik od demencije (FIELD) koju je provelo Sveučilište Glasgow, a podržao škotski FA.

U istraživanju je analizirana medicinska dokumentacija 7.676 muškaraca koji su igrali profesionalni nogomet u Škotskoj, rođenih između 1900. i 1976. Otkriveno je da je demencija jedan od čimbenika smrti 11% umrlih bivših nogometaša u usporedbi s oko 3% za sociodemografski podudarni uzorak.

Nogometaši imaju pet puta više šanse oboljeti od Alzheimerove bolesti, četiri puta više od bolesti motornog neurona kao što su Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lou Gehrigova bolest, dvaput više od Parkinsonove bolesti te na kraju tri i pol puta više šansi da će biti dementni.

Premda škotska studija nije izrijekom potvrdila da je udaranje lopte glavom uzrok povećanih degenerativnih neurokognitivnih bolesti kod nogometaša, odluka je donesena kako bi se "ublažili potencijalni rizici".

U Hrvatskom nogometnom (HNS) poručili su kako prate razvoj istraživanja na području mogućih posljedica igranja glavom među djecom, a HNS će se kod donošenja odluka o ovom važnom pitanju voditi preporukama Uefe i Uefine Medicinske komisije.

"Zdravstvena komisija i nogometni odjel HNS-a na čelu s glavnim instruktorom Petrom Krpanom prate razvoj istraživanja na području mogućih posljedica igranja glavom među djecom. HNS će se kod donošenja odluka o ovom važnom pitanju voditi preporukama Uefe i Uefine Medicinske komisije, čiji je treći dopredsjednik Zoran Bahtijarević također i član HNS-ove Zdravstvene komisije," kazali su u HNS-u za HINA-u.

"Važno je naznačiti kako ni Engleski nogometni savez nije potpuno zabranio igranje glavom za djecu, već je u njihovim novim smjernicama naglasak na postupno uvođenje igranja glavom kod primjerenih dobnih kategorija te na smanjenju učestalosti vježbi igranja glavom za vrijeme treninga kada se radi o maloljetnicima," dodali su iz HNS-a.

U redovima hrvatskog nogometnog prvaka Dinama smatraju da bi UEFA kao krovna organizacija trebala donijeti smjernice za sve klubove u Europi.

Dinamo: UEFA to treba zabraniti 

"Smatram da bi UEFA kao krovna organizacija trebala donijeti smjernice za sve klubove u Europi da se djeci mlađoj od 12 godina jako reducira ili zabrani igranje i treniranje nogometa glavom. Djeca su podložnija ozljedama glave nego odrasli jer je dječja glava neproporcionalno velika, mišići vrata nedovoljno jaki da podnesu učestale udarce lopte u glavu. Kod djece zbog svega toga mozak se u glavi vise trese kod udarca lopte u glavu," kazao je za HINA-u dr.med Ivica Smodek, glavni liječnik Dinama.

"Zrelost mozga kod djece i adolescenata nije dovršena, nije još u potpunosti razvijen mijelin (omotač živčanih vlakana u centralnom i perifernom sustavu) što također treba ukazivati da su djeca podložnija ozljedama mozga. U Dinamovoj omladinskoj školi prije 14 godine treninzi su fokusirani na posjed lopte na podu," dodao je dr.med Smodek.

O zdravstvenim učinci udaranja lopte počelo se pričati kada je bivši napadač West Bromwich Albiona, Jeff Astle, postao prvi britanski profesionalni nogometaš za kojeg je potvrđeno da je 2002. umro od kronične traumatične encefalopatije (CTE), degenerativne bolesti mozga koja je pronađena u osoba s poviješću bolesti ozljede glave, često kao posljedica višestrukih potresa mozga.

Imao je 59 godina kada je umro, ali liječnici su rekli da ima mozak 90-godišnjaka nakon što je patio od kronične traumatične encefalopatije (CTE).

Legende iz 1966. boluju od demencije, Shearer u strahu

Trojici od 11 igrača engleske reprezentacije koji su započeli finale Svjetskog prvenstva protiv Njemačke 1966. godine - Martinu Petersu, Nobbyju Stilesu i Rayu Wilsonu - svima je dijagnosticirana demencija. Nedavno je legendarni engleski napadač Alan Shearer izjavio kako se boji da će dobiti demenciju jer je tijekom igračke karijere barem 100 puta dnevno udarao loptu glavom.

Obitelj Astle pokrenula je 2015. akciju za podizanje svijesti o ozljedi mozga u svim oblicima sporta.

Dr. John MacLean, liječnik škotske nogometne reprezentacije i dio istraživačkog tima, rekao je, da iako nema čvrstih dokaza koji bi povezivali udaranje loptom glavom s degenerativnom bolešću mozga, mjera opreza ima smisla.

Iz Engleskog nogometnog saveza su poručili kako nova pravila predstavljaju evoluciju trenutnih smjernica i pomoći će trenerima i nastavnicima da smanje i uklone ponavljajuće i nepotrebne udarce glavom iz nogometa za mlade.

"Naše istraživanje pokazalo je da su udarci glavom rijetki u utakmicama mladih, tako da su ove smjernice odgovoran korak u razvoju našeg općeg treniranja bez utjecaja na uživanje koje djeca svih uzrasta imaju tijekom igre," kazao je izvršni direktor FA-a Mark Bullingham.

Ugledni britanski neurolog  dr. Michael Grey, stručnjak sa Sveučilišta u Birminghamu, koji se za zabranu udaraca glavom zalaže već desetak godina, otkad je takva zabrana uvedena u SAD-u za djecu do 10 godina, smatra kako bi trebalo uvesti neke druge vježbe.

"Možda trebamo tražiti stvari poput treniranja snage vrata i ne dopuštati vježbu za djecu koja imaju posebno slabe vratne mišiće," kazao je  dr. Grey.