Podijeli članak

Prošli tjedan Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara gostovalo je sa svojom predstavom „Gnijezdo“ u Gradskom kazalištu Gavella u Zagrebu te pobralo ovacije i desetominutni aplauz koji Gavella dugo ne pamti. Publika je s oduševljenjem, na nogama ispratila glumački ansambl koji je u skoro dva sata svojom neposrednošću i lakoćom igre osvojio i najzahtjevnije kritičare. 
 

Ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina kazao je kako predstava progovara na suptilan i poetičan način o teškim temama, poput obiteljskih nesuglasica, ratnim ožiljcima, nemogućnošću komunikacije... „Uz odličnu glumačku igru i izvrsnu režiju, 'Gnijezdo' je zapravo predstava koju bi svako kazalište voljelo imati na svom repertoaru “, kazao je Ferenčina nakon odgledane predstave. 

Ovaj autorski projekt Marine Petković Liker hvale i glumci koji su na nekim projektima s njom već radili. Glumica Urša Raukar kaže kako glumac radeći s Marinom Petković Liker ulazi u svoje dubine za koje nije ni znao da ih ima. „Njezin osebujan stil u ovoj predstavi je itekako došao do izražaja. Predstava me zaista dirnula i uživala sam u cijeloj izvedbi. Glumci su bili maestralni i zaista svojim umijećem ulaze u sam glumački vrh. Svaka čast mostarskoj ekipi!“, kaže Urša.

Nesređeni odnosi unutar obitelj, između braće i sestara, o čemu i govori ova predstava, duboko dotiču sve one koji su se na bilo koji način, posredno ili neposredno, našli u takvoj situaciji. Glumci Suzana Nikolić i Dragan Despot slažu se kako su glumci uspjeli prenijeti atmosferu koja je vidno djelovala na publiku.

Kazališnu, televizijsku i filmsku glumicu Suzanu Nikolić predstava je duboko dirnula i, kako kaže, dovela do poistovjećivanja s prikazanim svijetom. „To je onaj trenutak koji svi u našim obiteljima u nekom trenutku dodirnemo, prepoznamo i nađemo se u takvim situacijama. Upravo taj dokumentarizam, neposrednost, vjerodostojnost i istinitost koja je prisutna u igri glumaca, u načinu režije sa svim 'specijalnim efektima' preko hrane i pića, povežu i familijariziraju publiku i glumce u zajednicu u kojoj su svi jednaki. Marinin rukopis dugo pratim i uvijek me se dojme njene predstave. One su uvijek na sličnom tragu, ali u ovoj je uobličila svoj izričaj i estetiku dovela na najveću potenciju. Glumački je predstava nevjerojatno neposredna. Kao glumicu me izuzetno fascinirala lakoća i nenametljivost improvizacije glumaca jer znam koliko je to teško i zahtjevno“.

Predstava je i ranije nailazila na odličan prijem i publike i kritike pa je prošle godine proglašena najboljom predstavom Međunarodnog teatarskog festivala „Dani Jurislava Korenića“ u organizaciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. U predstavi igraju: Miro Barnjak, Angela Bulum, Bojan Beribaka, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko, priopćeno je iz HNK Mostar.