Podijeli članak

Pripadnici trebinjske Javne ustanove “Ekologija i sigurnost” su u naselju Petrovo Polje kod Trebinja uspješno istjerali zmiju koja se, preko hodnika, ušetala u kuću jednog tamošnjeg domaćina i zavukla ispod regala.

Zmija je, po riječima Miša Pamučine, koordinatora za deminiranje ove javne ustanove, bila dugačka oko metar i 20 centimetara i dok su je hvatali bila je poprilično agresivna, pa ga je pokušala napasti, ali je imao čizme i opremu, tako da mu nije mogla ništa. 

Zmiju je, kako nam je rekao vlasnik kuće, primijetio on sam dok je ulazio u svoj stan koji je inače u prizmelju, a budući da je ljeto i drže se otvorena vrata, zmija je ušetala u kuću sredinom hodnika prema jednim unutrarnjim vratima, da bi se nakon toga, vjerojatno prepadnuta, ušunjala ispod regala i tu ostala, ispričao je za Nezavisne Pamučina.

Kaže da se, kada je on stigao u kuću, zmija mogla vidjeti golim okom ispod regala, tako da ga je bilo potrebno samo samo malo nagnuti naprijed da se gmizavac ulovi.

"Nakon što je prošlog ljeta bilo slučajeva da zmije ulaze u kuće ljudi, u našoj su ustanovi nabavili hvataljku za zmije, pomoću koje se može sigurno uloviti, a da je pri tome ne ubijemo, tako da nam je ova naprava odlično poslužila ovaj put, pa sam ja, kada je oslobođen prostor da hvataljkom dođem do nje, najprije zmiju izbacio ispod regala, a onda je, iako je pokušala da se obrani i da mi se omota oko noge, uhvatilo hvataljkom koja je samo onesposobi za kretanje i tako je iznio van", ispričao je Pamučina.

Kaže da ni vlasnik kuće, ali ni on sam, nisu željeli ubiti zmiju, pa ju je on odnio u kamenjar koji je oko 500 metara daleko od kuće i tamo je pustio na slobodu. Sličnu situaciju je isti ovaj čovjek imao prije točno godinu dana, u kolovozu prošle godine, kada je iz kuće u trebinjskom prigradskom naselju Pridvorci iz frižidera jedne obitelji izvukao zmiju koju je vlasnica kuće primijetila da se tamo zavukla.

"Ljeti je to uobičajena pojava da se zmije, najviše u potrazi za vodom, ali i otjerane sa svojih prirodnih staništa zbog velikih požara, skupljaju oko sabirališta vode u seoskim naseljima, ali smo, evo, svjedoci da sve češće ulaze i u kuće", dodaje Pamučina.

Prošloga ljeta je zabilježeno i nekoliko opasnih ujeda otrovnih zmija, pa liječnici upozoravaju na oprez.