Podijeli članak

U videoprilogu MojaBiH saznat ćete nešto više o sudbinama Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, ali i kako izgleda vožnja u tzv. tihom vaganu, predviđenom za ljude kojima trebaju mir i tišina tijekom dugih putovanja... A imaju gdje i putovati! Tisuće kilometara tračnica na sve četiri strane svijeta.

Dosta se o nekoj zemlji može naučiti putujući vlakom. Gledajući kroz prozor, postaje vam jasno da Šveđani ne zanemaruju poljoprivredu i stočarstvo. Sva polja se obrađuju, sijeno je pokošeno, a često se vide krave kako leže u poljima pored tračnica. 

Nakon tri sata udobne vožnje stižemo u Göteborg. Živost na postaji podsjeća nas na ono vrijeme kada su i naše željezničke postaje bile pune putnika. U ovom gradu o svojim doživljajima u Švedskoj pričat će Samir Lalić.

"Nažalost, rijetko tko se vratio u BiH. Ovdje gradimo našu budućnost. Imam neke planove da se vratim, ili da živim pola u Švedskoj pola u BiH, međutim, u BiH stanje nije nimalo sjajno. Ne smeta mi standard, nego mi smeta gomila nesklada u našem sustavu, u našoj državi. To nije to što smo živjeli prije rata", priča Samir.

Kako su izgledali prvi kontakti naših građana sa Šveđanima i švedskom kulturom, te kako se Samir upoznao s njihovom dobrotom, ali i hladnim mentalitetom, pogledajte u videoprilogu.