Podijeli članak

Neposredno prije predsjednički izbora  danima se u javnost u Hrvatskoj bombardiralo o tome kako će Hercegovci i Bosanci presuditi na iozborima u korist Kolinde Grabar-Kitarović, sto je bio dobar spin kako bi se uz medijsku buku probudilo "nesklone" birače u Hrvatskoj, a koji su, da apsurd bude još veći, na tron doveli čovjeka hercegovačkih i bosanskih korijena Zorana Milanovića.

I ne samo on, nego takve korijene vuče i prva dama Sanja Musić-Milanović.
I supruga Hrvatskog premijera Andreja Plenkovića,Ana, koja se djevojački prezivala Maslać, također je po oba roditelja Hercegovka podrijetlom.

Pa ipak Hercegovac Milanovic na izborima je dobio oko 2100 glasova, a Kolinda oko 32000.
Da će to biti tako, bio je svjestan i u sučeljavanju poručujući kako nikome ne zamjera zbog toga.
"Ne zamjeram.U meni nema nimalo gorčine i ljutnje. Ja sam Hercegovac, a moja supruga je hercegovačkih korijena. Svi su vam Milanovići iz Rame",rekao je svojedobno novi hrvatski predsjednik

Odselili su okolicu zadra

Po osobnom svjedočenju, za vrijeme osmanske vlasti njegovi preci su najprije otišli iz Rame u Livno u 19.stolječu, da bi se pak njegov djed iz Livna odlučio odseliti u Sinj u potrazi za poslom.
Sam Zoran Milanović rodio se u Zagrebu.

Sličnu "migrantsku" priču imala je i njegova supruga, no oko toga otkuda je točno postoji nekoliko teorija.
Milanović je rekao je kako je njegova supruga iz Tomislavgrada. Prezime Musić nije nepoznato u Tomislavgradu, ali ni u donjem djelu Hercegovine.

Po jednoj teoriji do koje smo uspjeli doći jeste da je Sanja milanović unuka izvjesnog Ilije Musića iz Vućipolja iz Tomislavgrada koji je napustio rodni kraj u potrazi za boljim životom.

Po tim navodima smjestio se kod zadra, gdje je rođen i njezin otac Ivan u mjestu Lišane Ostrovičke, koje je poznato po tome što je izgubilo veliki broj ljudi u II.svjetskom ratu boreći se na strani ustaša i domobrana.

Tamo je rođena i Sanja. No njezina obitelj je jako davno napustila ovo mjesto jer se njezin otac zaposlio i ostao živjeti u Zagrebu.

Dostupni izvori tvrde kako je njezin otac imao jos dvojicu braće te da svu otišli živjeti u Zgreb.

Dvostruka veza

U nekoliko navrata upravo je u Hrasno sa suprugom dolazio i Andrej Plenković u drugoj nedjelji svibnja na svetu misu  kada se hodočasti u ovo poznato svetište Kraljice Mira.

Otud je njezin otac,točnije iz mjesta Borut u neumskoj općini,nedaleko od granice sa Republikom Hrvatskom.
On se ipak odselio iz ovog mjesta u Dubrovnik,također u identičnoj priči potrage za boljim mjestom zaživljenje.
Plenkovićeva punica je pak podrijetlom iz gruda,što zaokružuje priču kako gotovo cijeli hrvatski državni vrh ima veze s BiH 

Na posljednjim izborima tako se dogodilo da su pak Hercegovci i Bosanci s hrvatskim dokumentima glasali za ženu koja pak nema nikakve veze  s njihovom zemljom podrjetla. Istodobno su Hrvati s adresom u Hrvatskoj izabrali  ili pak promovirali čak troje Hercegovaca,piše Večernji.list