Podijeli članak

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", odgovorio je ponovno bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću koji je ponovio ranije izneseni stav o pobijenim franjevcima kao legitimnom vojnom cilju i širokobriješkom samostanu kao ustaškoj utvrdi.

Stojić smatra da je "Josipovićev govor zapravo govor mržnje temeljen na lažnim činjenicama". 

''Pročitao sam literaturu koju Josipović spominje, ali i više od toga iz istog izvora. Napravljena je na temelju lažnih izvješća o jugokomunističkom osvajanju Širokog Brijega 7. veljače 1945. To je uspješno dokazao povjesničar Vladimir Šumanović svojim člancima u Časopisu za suvremenu povijest, koje je Vicepostulatura kasnije prenijela u svome glasilu 'Stopama pobijenih”, rekao je.

Vicepostulator dodaje i da se ne može govoriti o samostanu kao ustaškoj utvrdi te da tu tezu demantira i plan vojnog napada od 5. veljače, uoči masakra nad franjevcima.

''Svi franjevci ubijeni su bez suda, a u njihovu obranu 1971. godine stao je i Vrhovni sud SR Hrvatske koji je odbacio presudu Okružnog suda u Splitu'', podsjetio je Stojić.

Kazao je da tvrdnje Ive Josipovića nisu istinite, ali da će vicepostulatura prihvatiti sve dokaze utemeljene na istini, jer je cilj vicepostulature utvrđivanje istine o pobijenim franjevcima.

Inače, u hercegovačkim mjestima za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata ukupno je stradalo 66 franjevačkih svećenika, a neki od njih nikada nisu pronađeni.

Samostan u Širokom Brijegu svake godine u veljači održi niz manifestacija kojima se prisjeti pobijenih franjevaca, a nedavnom odlukom Gradskog vijeća Širokog Brijega i jedna ulica u ovom gradu nazvana je Ulicom pobijenih franjevaca.

Također, osim vicepostulature koja se bavi ovim slučajem, fratri iz Širokog Brijega uređuju i nekoliko internetskih stranica na kojima se tematizira ubijanje njihove subraće.