Podijeli članak

Tagovi

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru akcije kodnog naziva "Delta", koja je jučer provedena širom Federacije na 29 lokacija, uhitili su ukupno 26 osoba koje su sumnjiče za organizirani kriminal u vezi nezakonite proizvodnje i otkupa duhana i duhanskih prerađevina, otkriva Avaz.

Ukupno su u ovoj akciji osumnjičene 34 osobe, ali mnogi od njih nisu dostupne tijelima gonjenja. Oni se nalaze van granica BiH. 

Na čelu ove grupe, koja se sumnjiči da je proračun BiH oštetila za 36 milijuna KM nalazi se jedan Hercegovac. On je od ranije poznat istražnim tijelima, a povratnik je u kršenju mnogih krivičnih djela.

U dosadašnjem dijelu su otkriveni i privremeno oduzeti strojevi za rezanje duhana, rezani duhan, tvornički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne tvrtke", utvrđeno je.

Meta akcije kodnog naziva “Delta” su osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, te djelujući izvan sustava akciznih pristojbi, oštetile proračun Bosne i Hercegovine za višemilijunske iznose, rečeno je iz Tužiteljstva BiH.