Podijeli članak

Halal certificiranje u Bosni i Hercegovinu je pokrenuto 2006. godine nakon odluke Rijaseta Islamske zajednice BiH o formiranju agencije koja bi spriječila anarhiju na tržištu. Za jedanaest godina halal certifikat je dobilo 77 proizvođača hrane i devet hotela i restorana, a zanimanje za halal certifikatom na području BiH u stalnom je porastu.

Agencija za izdavanje halal certifikata sa sjedištem u Tuzli uspostavljena je kao regionalna institucija s ciljem pokrivanja područja Hrvatske, Srbije i Slovenije, a kasnije je svoje poslovanje proširila i na Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo. 

Direktor Halal agencije Amir Sakić ističe kako agencija samostalno ili u suradnji s drugim organizacijama sudjeluje u halal certificiranju i u drugim zemaljama Europske unije.

Uvođenje sustava provjera i certificiranja halal proizvoda bilo je nužno s obzirom da su se na tržištu počeli pojavljivati proizvodi s različitim halal oznakama koje su proizvođači samoinicijativno isticali. S obzirom da je halal kategorija jasno definirana islamskim propisima, Islamska zajednica u BiH je odlučila jasno urediti i ovu oblast kako bi se prevenirala anarhija na tržištu”, pojašnjava Sakić.

Halal certificiranje je tako razdvojilo proizvode koji zadovoljavaju kriterije od onih kojima su se kupci obmanjivali. Certifikat dobijaju oni proizvodi koji poštuju islamske norme izbora, a zatim i načina klanja stoke za mesne proizvode i prerađevine, a kontrolira se i proces proizvodnje i dodavanja aditiva kao i pakiranje i plasman na tržište.

Prošle godine proizvedeno 772.000 tona halal hrane, povećan i izvoz

Halal certifikati se ne izdaju samo za prehrambene artikle. Ovaj certifikat u Bosni i Hercegovini ima 86 tvrtki od čega je 77 proizvođača hrane te devet hotela i restorana. Tvrtke s halal certifikatom na tržište plasiraju oko 5.000 proizvoda, a među proizvođačima hrane je 28 tvrtki iz odjela mesa i mesnih prerađevina.

Ovaj odjel je ujedno i vodeći po ukupnom broju uposlenih i ostvaruje više od polovine ukupnih prihoda halal industrije. Prema podacima s kraja 2016. godine, certificirane kompanije u Bosni i Hercegovini iz oblasti proizvodnje hrane imaju preko 8.000 uposlenih, proizvele su približno 772.000 tona hrane i ostvarile prihode od 1,8 milijardi KM. Halal proizvodi se izvoze širom svijeta, a u posljednjih nekoliko godina zabilježen je trend povećanja izvoza u zemlje Zaljeva”, izjavio je Sakić.

Kada je izvoz u pitanju, tvrtke su većinom usmjerene na zemlje Zaljeva, Tursku i Sjevernu Afriku. Međutim, prostora za izvoz ima i za Europsku uniju, gdje živi blizu 20 milijuna halal konzumenata.

Našim tvrtkama često ukazujemo na veoma potentno halal tržište Europske unije te sve izraženiju potražnju za halal proizvodima na tržištu Rusije i kavkaskih zemalja”, dodaje Sakić.

Halal certifikat sve poželjniji u BiH

Halal industrija u Bosni i Hercegovini se kontinuirano razvija, a prosječna godišnja stopa povećanja broja certificiranih tvrtki i proizvoda iznosi 17 posto što je skoro identično s međunarodnim prosjekom.

Halal certificirane tvrtke su iz oblasti proizvodnje hrane, kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda, turizma i ugostiteljstva, logistike, proizvodnje sredstava za osobnu higijenu, pomoćnih sredstava za proizvodnju, hrane za životinje i drugo.

Broj turista iz zemalja Zaljeva i Turske, prema riječima Sakića, povećava i zanimanje proizvođača i ugostitelja za halal certifikatom na domaćem tržištu. 

Stručnjaci Halal agencije direktno participiraju u izradi i usvajanju novih međunarodnih standarda za halal proizvode i usluge, a zajedno s Institutom za standardizaciju BiH (BAS), Agencija za izdavanje halal certifikata bila je domaćin tri zasjedanja tehničkih komiteta za međunarodnu i europsku standardizaciju halala.

“Halal industrija u BiH ostvaruje pojedinačno najveće rezultate kada je u pitanju broj tvrtki, brendova, proizvoda, ukupnog obima i vrijednosti proizvodnje i izvoza. Brojke o trenutnoj proizvodnji koje smo prethodno naveli su nedvosmislene i preostaje nam značajniji prodor na druga tržišta. Nakon što se ostvare preduvjeti za izvoz na tržište EU, očekujemo da će vrlo brzo doći do značajnog povećanja izvoza halal proizvoda”, dodaje Sakić u razgovoru za Klix.ba.