Podijeli članak

Predsjednik Odvjetničke komore FBiH Nikica Gržić danas se oglasio priopćenjem za javnost zbog priopćenja Notarske komore FBiH koje su poslijednjih dana prenijeli mediji.

- U navedenim priopćenjima se pokušava pogrešno protumačiti da izvršenje od strane Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, presuda Ustavnog suda Federacije BiH o neustavnosti odredbi Zakona o notarima FBiH i još šest zakona koji su vezani za Zakon o notarima F BiH, vode kaosu i narušavanju demokratskih principa. 

Želimo prije svega podsjetiti da je presudama Ustavnog suda FBiH utvrđeno kršenje prava, prvo građanima i pravnim subjektima da biraju pravnog stručnjaka koji će uraditi neki pravni posao za njihove potrebe. Izbor treba biti stvar njihove slobodne volje i opredjeljenja kao korisnika usluga, i, drugo, narušen je princip osiguranja slobodnog tržišnog natjecanja, kako je to u većini europskih demokratskih država - istaknuo je Gržić.   

Dakle, naveo je dalje, Parlament Federacije BiH usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima i ostalih šest zakona, praktički izvršava presude Ustavnog suda Federacije BiH i to na način da poštuje dva naprijed navedena ustavna principa, i ukida monopolski položaj jedne profesije.

- Bitno je naglasiti da su Presude Ustavnog Suda FBiH donijete u korist građana, a ne u korist bilo koje struke i grupacije.

Također je bitno naglasiti da ovaj način javno bilježničke, notarske službe, kako se to sada predviđa Izmjenama i dopunama Zakona o notarima i drugim vezanim zakonima Federacije BiH, postoji od 1993 godine u Republici Hrvatsko i Sloveniji, koje su u Europskoj uniji, zatim u Srbiji, Crnoj Gori. Sustav funkcionira i nema pravnog kaosa. Ne znamo zbog čega bi to bilo u Federaciji BiH. 

Nadamo se da će odnosi između Odvjetnčke komore FBiH i Notarske komore FBiH i dalje ostati na razini kolegijalnog uzajamnog poštovanja i suradnje - stoji u priopćenju predsjednika Odvjetničke komore FBiH.