Podijeli članak

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša kazao je danas kako Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH) i ministar pravde BiH nikada nisu bili protiv donošenja bilo kakve pozitivne zakonske regulative.

Komentirajući novinarski upit u vezi s izmjenama Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSABiH) koje bi se trebale naći na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH, Grubeša je naveo da taj zakon nije uvršten u dnevni red prošle sjednice Vijeća ministara zbog niza proceduralnih pogrešaka.

"Jasno da nam je u interesu sigurnost BiH i svakog građanina u BiH i samim tim ćemo se i na sutrašnjoj sjednici (Vijeća ministara) ponašati u tom smjeru i tražit ćemo da taj zakon, odnosno njegov jedan član, koji se trenutno mijenja, bude što kvalitetnije postavljen i donešen", kazao je ministar Grubeša. 

U proceduralnom kontekstu, ministar pravde BiH je podsjetio na obavezu prema javnosti, odnosno održavanja javnih konsultacija.  

"Ono što sam ja spočitavao predlagaču jeste to da nije ispunjena obveza prema javnosti, odnosno da su se trebale napraviti javne konzultacije prije uvršavanja zakona u dnevni red", precizirao je Grubeša.   

Inače, Ustavni sud BiH je rješavajući po apelaciji zastupnice Borjane Krišto donio odluku o spornosti određenog broja članova kada se radi o Zakonu o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Zakonu o krivičnom postupku BiH u dijelu primjene posebnih mjera i ovlaštenja. U vezi s tim, utvrđen je rok od šest mjeseci da se sporne odredbe spomenutih zakona usklade s Ustavom BiH, odnosno da se izvrše odgovarajuće izmjene i dopune. Nakon utvrđenog roka koji uskoro ističe, po automatizmu, prestaju da važe sporne odredbe spomenutih dvaju zakona, prenosi Fena.