Podijeli članak

Bivši episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije od danas će voditi eparhiju frankfurtsku i cijele Njemačke.

Grigorije, koji je u 25. godini života zamonašen u manastiru Ostrog 1992. godine, u prvom obraćanju je rekao da je svjestan izazova koji su pred njim, te istaknuo da se mora poštovati i cijeniti, podjednako djelima i riječima, gostoprimstvo i dobra volja naroda koji je većinski u toj zemlji. 

Vladika Grigorije je istaknuo da među srpskom pravoslavnom zajednicom ne treba da bude razlika te naveo da ima dobru suradnju s drugim kršćanskim crkvama, na prvom mjestu sa rimokatolicima i evangelistima, ali i drugim vjerskim zajednicama.

Najavio je i da će nastojati da s "pravoslavnom braćom" Grcima, Rusima, Bugarima, Rumunjima i svima ostalima gaji ljubav i zajedništvo. 

Vjerski dio uvođenja Grigorija u tron arhijereja eparhije frankfurtske i cijele Njemačke, u Hramu Svetog Save u Dusseldorfu, predvodio je episkop Lavrentije, a osim brojnih vjernika nazočio je i entitetski predsjednik Milorad Dodik te delegacija grada Trebinja.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u svibnju ove godine, Grigorije, koji je rođen 1967. godine u Varešu, u centralnoj Bosni, izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve Njemačke. 

Za sedam dana u Trebinju bit će postavljen novi episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.