Podijeli članak

Na ročištu održanom u Sudu Bosne i Hercegovine povodom kršenja mjera zabrane u odnosu na Zdenka Grbavca, Državno tužiteljstvo je zatražilo da mu se ukine jamstvo, te odredi pritvor.

- Tužiteljstvo je tisuću posto bilo sigurno da će se to dogoditi. (…) Moj prijedlog sve vrijeme je bio da prema optuženom mora ići pritvor - rekao je tužitelj Stanko Blagić.

On je istaknuo kako optuženi od prvog dana nije bio na adresi, bez obzira što Tužiteljstvo ima dokaze da se javljao nadležnom državnom tijelu. Blagić je predložio ukidanje jamstva i određivanje pritvora Grbavcu.

- Bilo je smiješno prihvatiti njegovu izjavu da će se vratiti u Ljubuški i tu živjeti. To je naivno - zaključio je Blagić.

Sud BiH je ranije ove godine prihvatio jamstvo u iznosu od oko 100.000 konvertibilnih maraka (KM), te ukinuo mjeru pritvora Grbavcu. Jamstvo koje je Sud prihvatio od Grbavca sastoji se u upisu hipoteke na nekretninu u korist države. Prema podacima Tužiteljstvu BiH, Grbavac se nalazi u Hrvatskoj.

- Odgovorno tvrdim da ovaj postupak nije uzrok što je otišao u Hrvatsku. Nagnala ga je obiteljska situacija - kazao je odvjetnik Davor Šilić, pojasnivši kako se jučer čuo s Grbavcem, koji mu je rekao da je “bio između ovoga i razvoda braka”. Inače, njegova supruga je kćer Bože Ljubića.

Šilić je istaknuo kako je Grbavac naveo da bi dolazio na suđenje ukoliko bi mu se ukinule mjere, što je Tužiteljstvo ocijenilo kao ucjenjivanje.

Grbavac je zajedno s još 12 osoba uhićen u prosincu prošle godine, da bi nakon puštanja iz pritvora, u kojem je proveo tri mjeseca, prekršio mjere zabrane izrečene od Suda BiH.