Podijeli članak

Federalni zastupnik Dennis Gratz upozorio je da Centralna izborna komisija BiH mora objasniti javnosti ‘radni materijal’ koji se tiče izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije, a koji se jučer pojavio u javnosti.

On je pojasnio da iz onoga što je izašlo u javnosti nemaju uvid u potpuni tekst nacrta Odluke o određivanju broja delegata koji se bira iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih koje biraju iz zakonodavnog tijela svake županije, piše Poskok.info.

“Ne znamo je li ista uključuje preraspodjelu mandata, onda kada neka županijska skupština ima zastupnike iz naroda koji nisu obuhvaćeni predloženim županijskim kvotama”, stoji u Gratzovom priopćenju.

Podsjeća na Ustav Federacije BiH, koji je, kaže jasan, a u njemu stoji da će u Domu naroda biti najmanje jedan delegat iz svakog od konstitutivnih naroda i ostalih iz svake županijske skupštine koja ih ima.

“Dakle, ako skupštine TŽ, USŽ, ZDŽ, ŽS i BPŽ imaju po najmanje jednog Hrvata u svojim skupštinama, onda će te skupštine dati po najmanje jednog Hrvata u Domu naroda, bez obzira na etničku strukturu stanovništva u tim županijama”, istaknuo je Gratz.

Dodao je da to nije stvar preglasavanja, već osiguranje temeljnog prava da svaki građanin može birati i biti biran, samo da se ovdje taj ustavni princip primjenjuje na posredne izbore za delegate.

“Ukoliko CIK usvoji ovu vrstu odluke, on direktno krši Ustav Federacije BiH. Ako se ovakva odluka usvoji, ne smije se krenuti u izbor delegata nakon izbora sve dok Ustavni sud ne da konačnu riječ o samoj odluci”, zaključio je Gratz.