Podijeli članak

Gavrilo Grahovac, nekadašnji ministar za kulturu i sport i potpredsjednik Vlade Federacije BiH, imenovan je za savjetnika generalnog direktora JP Filmski centar Sarajevo, javlja Fena.

Ovu odluku je, uz podršku Nadzornog odbora, donio vršitelj dužnosti generalnog direktora Jasmin Duraković, te će Grahovac ubuduće biti dio tima ovoga javnog poduzeća sa zadatkom da se unaprijedi strateška pozicija Filmskog centra Sarajevo.

Kako je priopćeno iz ovog centra, Grahovac, profesor južnoslavenskih književnosti i maternjeg jezika, dugogodišnji je stručnjak u oblasti kulture i umjetnosti u BiH. Od 2003. godine imenovan je na dužnost ministra kulture i sporta u Vladi Federacije BiH i na toj poziciji ostao je sve do 2011. godine.

"Upravo u njegovom mandatu bh. kinematografija je doživljavala svoj veliki uzlet i relativni procvat produkcije. U njegovom mandatu je formiran JP Filmski centar Sarajevo, kao strateška točka za razvoj kinematografije i audio-vizualnog sektora u BiH", navode iz JP Filmski centar Sarajevo. 

Ističu da je nova uprava, nakon blokade rada firme od početka 2015. do listopada 2018., krenula u oživljavanje poslovnih aktivnosti ovoga poduzeća, te je u kratkom razdoblju dijelom uspjela normalizirati rad. 

Plan za 2018. je, navode, potpuna financijska konsolidacija rada ovoga javnog poduzeća i početak aktivnosti nekoliko strateških aktivnosti zbog koji je ovo poduzeće i formirano.

Radi se projektima digitalizacije arhiva JP Filmskog centra u kojem se nalazi oko 80 dugometražnih igranih filmova, rad na sanaciji prostora na Jagomiru i centru Sarajeva, te početak projekta na "Multimedijalnom filmskom studiju/zabavnom parku Jagomir", koji bi svoje atraktivnosti trebao biti centar razvoja filmske industrije ali kreativne industrije uopće u BiH.

JP Filmski centar će, najavljuju, u narednom razdoblju raditi na projektu stvaranja društvene i političke volje za donošenju novog zakona o audio-vizualnog djelatnosti, propisa i uredbi kojima bi strane koprodukcije, kao što je to već slučaj u susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji, dobile potporu za snimanje u BiH, razvoju digitalnih kino mreža u Federaciji BiH, te na polju međunarodnog predstavljanja bh. kinematografije.