Podijeli članak

Udruženje građana "Jer nas se tiče" poslalo je u četvrtak na adrese Gradske uprave Mostara, Federalnog ministarstva okoliša, premijera Vlade FBiH te Federalnog inspektorata za urbanizam i okoliš pakete s flaširanom vodom iz potoka Sušica za koju nadležne institucije tvrde da je tehnološki ispravna, dok je prema uvjerenju tog udruženja, ta tvrdnja zasnovana na sumnjivim nalazima naručenih analiza.

- Potok Sušica ulijeva se u rijeku Neretvu, a izvire kraj same doponije Uborak. Mi sumnjamo u ispravnost naručenih analiza i stoga smo se i odlučili na ovaj korak te pozivamo predstavnike vlasti kojima smo uputili pošiljke, da ukoliko i dalje tvrde da je ta voda tehnološki ispravna, da je javno konzumiraju - istakao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruženja "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Dodao je kako će u narednom periodu organizirati štandove za prikupljanje potpisa građana Mostara kojima će, kako je istakao, pokazati da su za zatvaranje trenutne i otvaranje nove lokacije za deponiju koja neće ugrožavati živote građana.

- Krenuli smo i u pravnu borbu za zatvaranje deponije jer više ne vjerujemo u obećanja nadležnih vlasti koje su vrijeme izolacije zbog pandemije iskoristile da na sve moguće načine uz podršku federalnih institucija aktualnu deponiju prošire umjesto da je zatvore zbog ilegalnog rada - kazao je Hujdur.