Podijeli članak

Gradska inspekcijska služba ovih dana krenut će u kontrolu i uklanjanje stolova i stolica vlasnicima objekata koji ne posjeduju odobrenje za zauzimanje javne površine. Hilmo Đidelija, šef Službe za inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara, kazao je kako ugostitelji uglavnom plaćaju najam javnih površina jer im je to jeftinija opcija od plaćanja kazni.

“Upravo ovih dana počinje kontrola gdje inspektori provjeravaju imaju li ugostiteljski objekti potrebna odobrenja. Ukoliko vlasnici objekata nemaju odobrenja, podnosit će im se prijave i prekršajni nalozi. Ovim povodom, ukoliko dođe do prijave, vlasnici ne smiju postavljati stolove i stolice sve dok ne izvade sva potrebna rješenja i ne plate novčanu kaznu koja iznosi minimalno 500 KM”, kazao je Đidelija. Gradske vlasti na ovaj način uvode red u korištenje javnih površina kažnjavajući one koji iznose stolove i stolice bez potrebne dozvole, piše Dnevni list

Obvezno rješenje

Odobrenje za privremeno korištenje javnih površina dobiva se od gradskog Odjela za urbanizam. Iz Gradske uprave su naglasili kako podneseni zahtjev za zauzimanje javne površine ne daje pravo postavljanja stolova i stolica sve dok se ne dobije rješenje o zauzimanju površine izdane od Odjela za urbanizam, a koju je potrebno priložiti inspekciji. Kad je u pitanju visina naknada i način plaćanja zauzetih javnih površina, istu diktira namjena korištenja javne površine, ali i gradska zona u kojoj se stolovi, stolice ili kiosci nalaze.

Plaćanje po zonama

Podsjećamo, primjerice, postavljanje kioska u prvoj zoni na mjesečnoj razini košta 10 maraka po metru četvornom. Privremeno otvorena terasa u prvoj gradskoj zoni košta 8 maraka mjesečno po metru četvornom. Postavljanje prodajnih mjesta ispred objekata u prvoj zoni košta 20 KM po metru četvornom, a za postavljanje stola ili tezge radi prodaje bižuterije, razglednica ili suvenira plaća se 50 KM po metru četvornom ukoliko je riječ o prvoj gradskoj zoni. U drugoj zoni cijene za sve vrste korištenja javnih površina su dosta niže. Đidelija je dodao kako inspekcija povremeno vrši i akcije kojima se na licu mjesta uklanjaju stolovi i predmeti onima koji nisu dobili dozvole.