Podijeli članak

Građani Mostara uzimaju kredite kako bi primjereno dočekali božićne i novogodišnje blagdane, koji se diljem svijeta obilježavaju uz bogatu trpezu i izobilje svega u obiteljskom domu.

Da je velik broj građana koji bez pozajmice ili kreditnih sredstava nije u mogućnosti dočekati najveće i najveselije blagdane u godini Pogled.ba otkriva u razgovoru s građanima ali i kreditnim službenicima, kako u bankama tako i mikrokreditnim organizacijama.

Banke nude pogodnosti za kredite

Kreditni službenici u mostarskim bankama kažu kao se zahtjevi za kredite podnose tijekom čitave godine, ali da je zadnji mjesec kad se završava i financijska godina, za većinu građana najveće opterećenje, pa se stoga više traže i kreditne sredstava.

Krajem studenoga i početkom prosinca građani nastoje sravnati i izbalansirati svoje račune, pa traže različite kredite, prema svojim potrebama, ali najviše se zahtjevi podnose za nenamjenski ili zamjenski krediti“, kazala je službenica jedne banke u Mostaru.

Stoga sve banke i bankarske agencije krajem godine oglašavaju razne pakete i ponude za kredite s brojnim povoljnostima.

No, veliki broj građana Mostara nema mogućnost za koriste bankarskih usluga, jer  nema stalno zaposlenje, pa kreditna sredstava traže u mikrokreditnim organizacijama, gdje su kamate znatno veće, ali osiguravanje novčanih sredstava za njih dostupnije.

Za kredit se prihvaća i nepovoljna kamata

Poslovna politika mikrokreditnih organizacija svoje kreditiranje predstavlja kako „Poboljšanje kvalitete života“, za građane koji nemaju uvjete za dobivanje kredita u bankama, što za neke u tom trenutku i predstavlja ta vrsta osiguravanja novčanih sredstava.

Jedan od kreditnih službenika iz mikrokreditne organizacije u Mostaru za Pogled.ba kaže kako je ovo razdoblje kada imaju pune ruke posla.

Dosta je ljudi koji nemaju stalni radni odnos i nemaju mogućnost uzeti kredit u bankama, pa za njih imamo poseban senzibilitet za ovo razdoblje. Najviše se traže krediti od 2 000 do 5 000 KM, a ono što je najvažnije našim klijentima, jeste da ne čekaju dugo na obradu kredita i nemaju puno zavrzlama oko papirologije“, pojasno je kreditni službenik.

Četrdesetogodišnja Tanja za Pogled.ba kaže kako je kamata znatno veća u mikrokreditnoj organizaciji nego u bilo kojoj banci, ali je to njoj jedina mogućnost za osiguravanje novčanih sredstava koja su joj potrebna za nadolazeće blagdane.

Godinama radim na neke ugovore o djelu i nemam  mogućnost dobiti kredit u banci, pa mi je ova opcija jedina, bez obzira na to što znam da je kamata puno veća“, pojasnila je Tanja za Pogled.ba

Službenici mikrokreditnih organizacija krajem godine zbog sličnih situacija redovito organiziraju akcijske ponude za građane, koje su dostupne i putem društvenih mreža, te popt suvremenih bankarskih sustava uvode i kreditiranje putem online aplikacija u roku od 24 sata.

Sedamdesetogodišnja Kata iz Mostara koja je u mirovini kaže kako nije u mogućnosti uzeti kredit jer joj je mirovina svakako mala, te da radost blagdana ne bih osjetila da nema djece koja joj pomažu kako tijekom čitave godine tako i u vrijeme blagdana, kad svojim dolaskom iz inozemstva njoj unose najveću radost.

Međutim, ne treba zaboraviti ni one građane koji nisu radno sposobni i koji nemaju nikakva primanja, pa time ni mogućnost kreditiranja, te žive na rubu egzistencije.

Brojne humanitarne akcije

Kako bi blagdanske dane u duhu zajedništva i radosti dočekao što veći broj građana u gradu na Neretvi tijekom mjeseca studenoga i prosinca se organiziraju i brojne humanitarne akcije.

Humanitarne organizacije i volonteri  prikupljaju sredstva u raznim vidovima pomoći za one koji su u potrebi.

Tako u gotovo svim katoličkim crkvama prilozi se mogu dati u novčanim sredstvima, ali i raznim artiklima, kao i u Caritasu, Crvenom križu, ali i organizacijama, koje kroz razne projekte kako na ulicama, tako i ustanovama prikupljaju pomoć koja se dijeli u vidu paketa pomoći.

Grad Mostar tradicionalno svake godine podjeli novčana sredstva socijalno-ugroženim obiteljima, a mjesec prosinac koji se obilježava kako mjesec darivanja redovito je poticaj za senzibiliziranje svih građana koji su u mogućnosti da podjele radost blagdana uz pomoć onima koji je potrebita.

U humanoj misiji praćenjem događaja, ali i motivacijskim sadržajima Pogled.ba redovito senzibilizira javnost i poziva sve one koji mogu da pomognu potrebitima, a posebice da radost blagdana dijele unoseći radost u srca svojih sugrađana a time i radost unesu i u svoja srca.

Autor: G.Š./Pogled.ba